Een van de nostalgisch ingerichte ruimtes in heemhuis de Hof van Ram.
Een van de nostalgisch ingerichte ruimtes in heemhuis de Hof van Ram. Foto: Bep Tielemans

Heemkundekring hoopt op snelle beslissing

HALSTEREN/LEPELSTRAAT - Heemkundekring Halchterth is niet weg te denken uit Halsteren. Het heemhuis de Hof van Ram aan De Beeklaan is een prachtig monument, met een schat aan informatiematerialen en een rijk bezit aan cultureel erfgoed.


Dit gebouw dient sinds 2004 als onderkomen van de heemkundekring. Daarvoor was men gehuisvest in een boerderij aan de Jannelandseweg. Omdat het hier te klein werd, werd er verhuisd naar De Beeklaan. Maar dit was een bouwvallige schuur die helemaal opgeknapt moest worden. Met behulp van de gemeente en veel uren van een aantal vrijwilligers is het gebouw geworden zoals het nu is, een parel voor Halsteren.

Er is sinds het begin veel gedaan aan het gebouw en de inrichting. Een actieve groep van 6 vrijwilligers, die de werkgroep onderhoud en inrichting vormen, is elke week een dagdeel aanwezig om het gebouw goed te onderhouden.

Binnen is er altijd wel wat te doen en ook buiten worden er klussen uitgevoerd. De groep is een hechte club die elke week weer zijn steentje bijdraagt aan het onderhoud, dus behoud van de Hof van Ram. Zij en alle leden en bestuur vechten nu voor het behoud van dit pand. We willen niet dat dit verloren gaat als heemhuis en museum voor de gemeenschap Halsteren en Lepelstraat. Maar ook voor alle andere belangstellenden.

Ook al zijn er op dit moment niet veel activiteiten voor de leden en overige belangstellenden, achter de schermen wordt er toch doorgewerkt op beperkte schaal, rekening houdend met de coronamaatregelen.

Cultureel erfgoed mag niet verloren gaan en daarom probeert de bouwploeg alles ook zo goed mogelijk te onderhouden en te plaatsen in het museum en de rest van het gebouw. De heemkundekring hoopt daarom dat er snel een beslissing komt over het Heemhuis en blijft zich warm maken voor gebouw en de inhoud hiervan. Iedereen kan met eigen ogen aanschouwen hoe het heemhuis er van binnen en buiten uit ziet.

Zaterdagmorgen is er vrije inloop met koffie, van 10.00 tot 12.00 uur.

Kom gerust langs!

Heemhuis de Hof van Ram
Heemhuis de Hof van Ram
Heemhuis de Hof van Ram