Links Blok over cultuur en erfgoed Bergen op Zoom

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Het Links Blok, bestaande uit de fracties van de PvdA, de SP, Groen Links en de BSD in de gemeenteraad van Bergen op Zoom 'maakt zich ernstige zorgen over het behoud en beheer van het Bergse (cultureel) erfgoed en acht de beperkte taakopvatting van de gemeente Bergen op Zoom inzake het (cultureel) erfgoed een ernstige bedreiging voor dit (cultureel) erfgoed'. Het Links Blok heeft zich tot het provinciebestuur gericht.

'In de uiteindelijk door de gemeenteraad aanvaarde Toekomstvisie 2035 van de gemeente Bergen op Zoom is over 'cultuur' te vinden:

Bergen op Zoom besteedt van oudsher veel aandacht aan cultuur. Niet als toeristische trekpleister, maar als cement voor de Bergse samenleving en met de regio. Inwoners van Bergen op Zoom en de regio genieten intens van alle culturele voorzieningen en uitingen. De gemeente kent ook hier veel subsidie/contractrelaties (theater, muziekonderwijs, evenementen, etc.). Dat maakt duidelijk dat het particulier initiatief wordt gewaardeerd en gestimuleerd. Maar ook hier worden keuzes gemaakt en zijn contract/subsidierelaties steeds voor eindige periodes. De aanwezigheid van kunst en cultuur heeft positieve effecten op de sociale samenhang en cultuur in Bergen op Zoom, zorgt voor regionale uitstraling en is ook belangrijk voor het naar buiten gericht zijn van Bergen op Zoom. Het heeft ook positieve effecten op de plaatselijke economie en het leefklimaat. De bevordering van toerisme en de exploitatie en het onderhoud van historische gebouwen zien wij wel primair als een private aangelegenheid.'

Het Linkse Blok acht de beperkte taakopvatting deels ook in strijd met de Erfgoedwet, in ieder geval voor wat betreft archeologie en omtrent het toekomstig beheer van het (cultureel) erfgoed in beheer bij het museum het Markiezenhof. 

Het Linkse Blok verzoekt Gedeputeerde Staten en met name gedeputeerde Smeulders - als houder van de portefeuille Cultuur en Erfgoed - om aandacht voor de bedreigingen van het cultuurbezit en het erfgoed in Bergen op Zoom, een belangrijk onderdeel van het gezamenlijk Brabants erfgoed.