Meer samenwerking voor de ambulancezorg rond grens

ZUIDWESTHOEK - REGIO - De aanrijtijden van de ambulances is een belangrijk en veelbesproken onderwerp in de gemeente Woensdrecht. Met name in de dorpen Ossendrecht en Putte is er een overschrijdingspercentrage van de aanrijtijden bij spoedritten. Een oplossing zou zijn dat Belgische ambulances ook in Nederland ingezet mogen worden (en uiteraard ook andersom).


Projectgroep

De projectgroep grensoverschrijdende samenwerking ambulances bestaat uit de gemeente Woensdrecht, gemeente Essen en BENEGO (Belgisch-Nederlands GrensOverleg). Hierbij is inmiddels ook vertegenwoordiging vanuit RAV Brabant MWN, Belgische mutualiteiten (zorgverzekeraar), Algemeen Ziekenhuis Klina in Brasschaat en Belgische ambulancedienst en BENELUX aangesloten.


Doelen

Er zijn een aantal concrete doelen gesteld om de aanrijtijden te verbeteren. Het gaat dan zowel om aanrijtijden van ambulances bij spoedritten in gemeente Woensdrecht, als aan de andere kant van de grens voor de aanrijtijden naar ziekenhuizen: de mogelijkheid creëren dat een ambulance van over de grens opgeroepen wordt. Een ambulance uit eigen land kan de patiënt dan later overnemen en indien nodig naar het ziekenhuis vervoeren.


Grensoverschrijdend

Er wordt momenteel niet gekeken of een ambulance over de grens sneller ter plaats kan zijn. Zowel de Nederlandse (Bergen op Zoom) als de Belgische (Antwerpen) meldkamers staan hier wel voor open en gaan eraan werken om dit mogelijk te maken. Bij grote calamiteiten worden ambulances overigens al wel grensoverschrijdend ingezet, maar bij incidentele meldingen dus (nog) niet.


Status

Het mogelijk maken dat een Belgische ambulance naar een Nederlands ziekenhuis door mag rijden: op dit moment mag dit niet, omdat de Nederlandse ziekenhuizen in deze regio niet de zogenaamde ‘100-status’ hebben (dit is een Belgische erkenning). Alleen het academisch ziekenhuis in Maastricht heeft deze status momenteel.


Positief

De eerste reacties vanuit de ziekenhuizen zijn positief. Wethouder Jeffrey van Agtmaal: “De focus ligt nu op de samenwerking tussen de meldkamers van Nederland en België bij het oproepen van de ambulance die het eerste ter plaatse kan zijn. Dit moet binnen een afzienbare termijn te realiseren zijn, zonder dat er extra capaciteit of financiën voor nodig zijn.”

Acties vanuit RAV De RAV (Regionale Ambulancevoorziening) heeft inmiddels in samenwerking met de zorgverzekeraars verbeterplannen uitgewerkt om zo vaak mogelijk de 15-minuten norm te halen bij spoedritten.

Daarnaast is er €5.000,- beschikbaar gesteld om het AED-netwerk binnen de gemeente te versterken/verbeteren. Samen met de EHBO-verenigingen gaat de gemeente Woensdrecht dit bedrag inzetten voor AED-apparaten en reanimatiecursussen.