Bijeenkomst over Lichtjesavond.
Bijeenkomst over Lichtjesavond. Foto:

Vrijwilligers bijeen voor lichtjes op oorlogsgraven

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Op donderdag 4 november vond in het Crematorium van Bergen op Zoom de vrijwilligersavond plaats voor de 'lichtjes op oorlogsgraven' die weer op kerstavond 24 december zal plaatsvinden.

De avond werd geopend door Joris Völker, voorzitter van de lichtjes, met een hartelijk welkom voor de ruim honderd aanwezigen. "We pakken de draad weer op en gaan er gezamenlijk een mooi evenement van maken de 24ste, met bezoekers, veteranen en hopelijk vele jongeren. Want de oorlog vervaagt, maar dit verhaal van de Tweede Wereldoorlog mag nooit vergeten worden. Vandaar de combinatie veteranen en scholieren."

De avond kende verder sprekers als Jean Jacques van Giels die alles uitlegde over het ontstaan van de lichtjes tot het plaatsen van de kaarsjes op kerstavond. "Wat ooit begon met een kaarsje is uitgegroeid tot een mooi en blijvend evenement."

Hoofdspreker van de avond was Hans Droppert die de aanwezigen meenam in het ruimen van mijnen en het distribueren ervan tijdens de Tweede Wereldoorlog. En dan vooral rond de Schelde, 'een indrukwekkend verhaal' vonden vele bezoekers.

Verder was er aandacht voor het nieuwe bezoekerscentrum bij de oorlogsgraven en Faces to graves. De organisatie kijkt terug op een mooie avond die werd afgesloten met een passende borrel. "We houden de coronaregels goed in de gaten en zullen schakelen waar nodig en in overleg met de gemeente blijven. Dit jaar zal het niet donker blijven, de 2400 kaarsjes zullen 24 december branden. We starten die dag met het programma om 16.00 uur. Herdenken doen we in stilte want dat zegt meer dan 1000 woorden. Ook de vele scholieren die aanwezig zullen zijn hebben samen met de veteranen een belangrijke rol in het slotstuk van de herdenking. Bij de laatste groet willen we naast elke veteraan twee leerlingen hebben staan. Zowel op de Canadese als Engelse begraafplaats. Dat zijn dan ruim 60 veteranen en 120 leerlingen, dat is echt ons doel voor deze editie. Het verhaal van WO II mag nooit vergeten worden. De verhalen zullen verteld moeten blijven. Onze vrijheid is niet vanzelfsprekend, daar moet je zuinig op zijn. In de wereld is vrijheid in vele gevallen maar een dun draadje", aldus Joris Völker.

 

Bijeenkomst over Lichtjesavond.