Afbeelding
Foto:

50-jarig Sabic toont zich aan de buurt

BERGEN OP ZOOM – Al 50 jaar is het fabrieksterrein van Sabic, voorheen bekend als General Electric Plastics, beeldbepalend op het industrieterrein aan de Bergse Theodorushaven. Om die verjaardag te vieren stelde Sabic haar site open voor relaties, medewerkers en buren.

De overlevering wil dat General Electric Plastics in 1971 neerstreek in Bergen op Zoom omdat het tijdens de inspectie van het terrein aan de Theodorushaven zo'n prachtig weer was. Het maakte de omgeving onweerstaanbaar voor de vertegenwoordigers van de Amerikaanse multinational. Hoe het ook is: 50 jaar later is de band tussen Bergen op Zoom en het bedrijf dat inmiddels Sabic Innovative Plastics heet sterker dan ooit. Daarom besloot Sabic haar verjaardag uitbundig te vieren, en dat werd gewaardeerd. 

De 11-jarige Josephine kijkt haar ogen uit tijdens de rondleiding in de lexaanfabriek op het Sabic-terrein. Haar vader werkt voor een brancheorganisatie in de chemische industrie, en hoewel Josephine weet dat hij wel eens in de "plasticfabriek” in Bergen op Zoom komt, heeft ze geen idee wat daar allemaal gebeurt. Ze toont zich verbaasd over de vele kleuren, vormen en samenstellingen van plastic die bij Sabic worden gemaakt. Als ze een flesje plastickorrels mee naar huis krijgt kan haar dag niet meer stuk. Operator Benny Boogaard geniet van haar enthousiasme: "Het is mooi om onze fabriek te kunnen laten zien. Mensen kunnen zich vaak geen voorstelling maken bij wat we hier doen en hoe we dat doen. Om dat aan je kinderen te kunnen laten zien is leuk. Wanneer we studenten op bezoek krijgen horen we altijd hun verbazing: ze denken dat het werk in een fabriek als deze van een scherm gebeurt, maar wij doen alles met de hand. Plastic maken is als een taart bakken: je hebt de juiste ingrediënten nodig, in de juiste hoeveelheid. Dat luistert heel nauw, en dat maakt het werk hier zo mooi.” 

Benny Boogaard is maar één van de 2600 medewerkers van Sabic, en als zijn enthousiasme de norm is, dan is het geen wonder dat sitedirecteur Rutger Bosch zichzelf een "trots man” noemt. Hij heft het glas op de volgende 50 jaar Sabic in Bergen op Zoom en verontschuldigt zich dan: "Zo meteen komen mijn eigen kinderen. Die willen ook heel graag zien waar papa werkt. Ik verheug me erop om ze rond te leiden!”

Afbeelding
Afbeelding