Landgoed De Hertgang in november

HALSTEREN - Nergens doet het najaar zo zichtbaar zijn intrede als in het bos. Bladeren verkleuren van groen naar rood en geel, eikels, tamme kastanjes en walnoten vallen van de bomen en ook paddenstoelen zijn er genoeg te zien, vooral op Landgoed De Hertgang aan de Klaverblokken 18 in Halsteren.

Scharrelend tussen de gevallen bladeren zoeken vogels, muizen en eekhoorns voer voor hun aan te leggen wintervoorraden. Een drukte van belang in het bos! Wandel op uw gemak langs de diverse tuinen en borders en door het arboretum. Let op dingen die in de zomer door het gebladerte niet te zien zijn: de bast van bomen bijvoorbeeld, de grillige vorm van stammen, of dingen die bij dit jaargetijde horen, zoals zaaddozen en bessen. www.dehertgang.nl




Op diverse plaatsen komt u paaltjes tegen met daarop een QR-code. Wanneer u die scant met uw smartphone krijgt u een informatief tekstje te lezen.
Met een beetje geluk ziet u misschien wel een eekhoorn die bezig is zijn wintervoorraad aan te leggen. Eekhoorns houden geen winterslaap, en eten dus de hele winter door.
Om de winter en de lente te overleven, leggen ze op veel verschillende plekken voedselvoorraden aan: dennen- en sparappels, zaden, noten en eikels. Maar van die laatste eten ze niet zo veel, want er zit behoorlijk wat looizuur in, en dat verdraagt het beestje niet zo goed.
De grote bonte specht, die u ook kunt tegen komen op De Hertgang, eet vooral insecten(larven) en schakelt in de winter over op de zaden van onder andere dennen- en sparrenappels, hazelnoten en beukennootjes.
Kortom, er is genoeg te zien, zeker in dit jaargetijde!

Het landgoed is dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur open voor bezoekers. Betalen (€ 4,50 per persoon, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis) kan bij het Bezoekerscentrum met uw smartphone (QR-code). Daar kunt u ook de folder pakken en de route volgen die op de plattegrond is aangegeven.

U vindt De Hertgang aan de Klaverblokken 18 in Halsteren. Voor meer informatie over het landgoed: kijk op www.dehertgang.nl.