Afbeelding
Foto: De Berregse Kamer

Voorleesboek in Bergs dialect

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Dialectgenootschap De Berregse Kamer is “zo gròòtseg as ’n ond mè zeuve stèèrte”. Eindelijk kan bekend gemaakt worden dat in de voorbije maanden keihard is gewerkt om een nieuw Bergs boek te maken. Niet zomaar een boek; een voorleesboek met als titel Retteketet en andere ver’ale. Het boek wordt zondagmiddag 14 november feestelijk gepresenteerd. 


Het voorleesboek bestaat uit twintig verhalen bedoeld voor kinderen van vier tot ongeveer tien jaar. Niet alleen de Berregse Kamerleden hebben verhalen geschreven. Maar liefst vijftien bekende en minder bekende Bergenaren hebben enthousiast hun medewerking verleend en hebben een mooi, aandoenlijk, leutig of spannend verhaal geschreven. De twintig hedendaagse verhalen zijn werkelijk prachtig geïllustreerd door grafisch vormgever Peet Bakx.


Levend houden van dialect

De Berregse Kamer heeft natuurlijk een bedoeling met dit voorleesboek-project. Iedereen weet dat – buiten de vastenavend – steeds minder dialect gesproken wordt. Dialectgenootschap De Berregse Kamer doet zijn best om het dialect levend te houden. Met dit boek kunnen jonge kinderen het gewone alledaagse Bergs horen als het wordt voorgelezen door ouders en grootouders en zo ervaart en ontdekt de jongere generatie de klanken van de moerstaal van de stad. Het voorwoord is geschreven door Jos Swanenberg, hoogleraar Diversiteit in taal en cultuur aan de Universiteit van Tilburg en consulent bij Erfgoed Brabant.

Zondag 14 november om 14:00 uur is de presentatie in Café en Vestzaktheater Het Zwijnshoofd. De toegang is gratis (de dan geldende Coronamaatregelen worden nageleefd). Een aantal auteurs lezen voor "uit eigen werk” en het CKB-Kinderkoor o.l.v. Monique Jimkes zingt een speciaal gemaakt lied. Na afloop van de presentatie is het boek te koop voor € 14,95. (Alleen contante betaling is mogelijk!) Het boek is verder vanaf 15 november onder andere verkrijgbaar via de website van De Berregse Kamer: www.deberregsekamer.nl en bij de Primera winkels in de regio.