Start baggeren in gemeente Bergen op Zoom.
Start baggeren in gemeente Bergen op Zoom. Foto:

Baggeren op diverse locaties in gemeente Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - HALSTEREN - Waterschap Brabantse Delta en de gemeente Bergen op Zoom starten 1 november 2021 met baggeren op verschillende locaties in Bergen op Zoom. Het betreft locaties in en/of nabij de Bergse Plaat en Zeekant, de Theodorushaven, Meilust en Halsteren. Er wordt ruim 20 duizend kuub gebaggerd. De werkzaamheden zijn eind december gereed.


Bagger maakt watergangen ondieper en verlaagt het zuurstofgehalte in het water. Door te baggeren wordt een sliblaag van de waterbodem verwijderd. Deze sliblaag bestaat uit kleideeltjes, plantenresten en zwerfvuil.
Door te baggeren houdt het waterschap de watergangen diep genoeg en blijft de water aan- en afvoer gegarandeerd.
Daarnaast verbetert de waterkwaliteit en krijgen planten, vissen en overige (water)dieren een betere leefomgeving.

Uitvoering werkzaamheden 
Vooruitlopend op het baggeren worden, indien noodzakelijk, de oevers van de watergangen gemaaid en vinden op diverse locaties snoeiwerkzaamheden plaats voor voldoende werkruimte. Werkzaamheden worden met een kraan op een ponton uitgevoerd. De kraan ontgraaft het slib en laadt deze in kleine beunbakken. Deze bootjes worden met een duwbootje naar de overslaglocatie geduwd. Bij de overslaglocatie wordt het slib overgeladen in vloeistofdichte vrachtwagens met een overslagkraan. De vrachtwagens vervoeren vervolgens het slib af naar een erkende verwerker. Het overladen van slib gebeurt achter hekken voor de (verkeers)veiligheid van de bewoners en weggebruikers.

De aannemer voert de werkzaamheden uit op werkdagen tussen 07:00 uur en 18:00 uur. De werkzaamheden kunnen zorgen voor licht- en geluidshinder en mogelijk stankoverlast. Daarnaast kan verkeershinder ontstaan.