Schaakprobleem 20 oktober
Schaakprobleem 20 oktober Foto:

Schaken op de Brabantse Wal

BERGEN OP ZOOM - REGIO - BSV, de schaakvereniging van de Brabantse Wal, gevestigd in Bergen op Zoom speelt in diverse competities. We doen hier verslag van de competities van dit seizoen.

Interne competitie

In de strijd om het seniorenkampioenschap van BSV zijn nu drie rondes gespeeld. Er doen 32 spelers mee. Niet iedere ronde doen alle spelers mee omdat er soms ook teamwedstrijden zijn en spelers niet spelen om diverse redenen. Soms is er ook een oneven aantal spelers aanwezig en zal een speler niet kunnen spelen. Dat is overigens hooguit één keer per seizoen. De stand na die drie ronden is als volgt: 1. Berend Ruben 2. Pieter-Jan Demmers 3. René Punt 4. Oliver de Hert en 5. Bas van de Putte.

Berend Ruben is nieuw bij de senioren van BSV. Berend was vroeger jeugdkampioen bij BSV en is na zijn studie weer terug bij BSV, nu als seniorschaker. Hij heeft twee keer gewonnen en een keer remise gespeeld. Nummer 2 is Pieter-Jan Demmers, de secretaris van BSV. Hij heeft twee keer gespeeld, één keer gewonnen en één keer remise. Pieter-Jan was één keer oneven.

Waarschijnlijk zal de interne competitie zeker 20 speelronden gaan beslaan.

Externe competities

KNSB-competities: De KNSB-competities worden op zaterdagmiddag gespeeld. Tot en met de 3e klasse gaat het om 9 ronden. In de 4e klasse en lager worden 7 ronden gespeeld. Een team bestaat uit 8 spelers.

BSV 1 heeft al twee ronden op zitten. In de eerste ronde werd verloren van het sterke King 1 met 5½-2½. In de tweede ronde werd gelijk- gespeeld, 4-4, tegen Charlois Europoort 3 uit Rotterdam, op papier een gelijkwaardige tegenstander en dat bleek ook uit de eindstand. BSV 1 bezet daarmee een plaats net onder het midden. De volgende wedstrijd is Goes 1 de tegenstander, op papier is Goes favoriet. Maar de laatste krachtmeting tussen beide teams resulteerde in een Bergse overwinning.

BSV 2 heeft zijn eerste wedstrijd tegen DSC 1 uit Dongen met 4½-3½ gewonnen. Een hoopvolle start van BSV 2. De volgende wedstrijd is tegen ’t Paardje uit Made. Daarbij is BSV 2 licht favoriet.

BSV 3 heeft in de 1e ronde verloren van De Raadsheer 2 uit Zundert met 4½-3½. Ongelukkigerwijs moest BSV 3 door een misverstand met één speler minder speler. Dat had juist het verschil kunnen betekenen. De volgende ronde moet BSV 3 spelen tegen EGS 2. BSV 3 is daarbij favoriet.

NBSB-competitie: In de 1e klasse A speelde BSV A onlangs tegen ’t Paardje uit Made en won met 2½-1½. Daardoor staat dit team samen met HMC A uit Den Bosch en De Stukkenjagers C uit Tilburg bovenaan. De volgende wedstrijd van BSV A is tegen medekoploper HMC A.

In de 2e klasse A won BSV B van RSG B uit Roosendaal met 3-1. Door dit resultaat staat BSV B voorlopig aan de leiding. De volgende wedstrijd is tegen ESV De Rode Lopers A.

Jeugd

In de interne competities van de jeugdspelers van BSV zijn inmiddels ook diverse ronden gespeeld. Gespeeld wordt in drie perioden, steeds in groepen van 6 of minder spelers. De sterkste groep is de Koningsgroep, vervolgens de Torengroep en tenslotte de Pionnengroep. Koningsgroep: Op dit moment staat Casper Room bovenaan met 3 uit 3, gevolgd door de regerend jeugdkampioen Dion Winterberg met 2 uit 2.     Torengroep: In de torengroep zijn er twee koplopers. Heel verrassend: Marius Bakx en Tristan Huijbregtse met 2 uit 3. Maar er zijn nog veel kapers op de kust. Spannend dus en afwachten hoe het vervolg zal zijn. Pionnengroep: In de pionnengroep is Teun van Herel de trotse koploper. Deze groep is nog wel klein, maar zal binnenkort een stuk groter zijn. Er zijn vele nieuwe jeugdleden die waarschijnlijk deze periode nog instromen in deze groep en anders wel in de volgende periode.

Diversen

Een aantal activiteiten staat weer op stapel. De meest in het oog springende is de tweekamp tussen Bergen op Zoom (BSV) en Roosendaal. Die tweekamp werd twee jaar geleden gewonnen door Bergen op Zoom en wel in Roosendaal. Nu zal deze tweekamp zondag 23 januari 2022 worden gehouden in Bergen op Zoom en Roosendaal zal gebrand zijn op revanche.

Op woensdagmiddag 9 maart 2022 zal het districtskampioenschap basisschoolteams wederom in Bergen op Zoom plaatsvinden. In 2021 heeft dat kampioenschap niet plaatsgevonden, maar in 2020 waren er net voor de lockdown ruim 100 basisschoolleerlingen actief in het cultuurgebouw van RSG 't Rijks. Het eerste team van De Rode Schouw uit Halsteren werd toen kampioen, maar vanwege Covid-19 werd het Noord-Brabantse kampioenschap afgelast. De Rode Schouw is er natuurlijk op gebrand om het kampioenschap te prolongeren. Per team spelen er vier spelers van dezelfde school. Sommige scholen spelen met meerdere teams mee.

Binnenkort zullen de basisscholen worden geïnformeerd over dit kampioenschap voor zover de e-mailadressen bekend zijn. Als scholen informatie willen over dit basisschoolkampioenschap kunnen zij dat aangeven via renepunt@kpnmail.nl . Ook als basisscholen advies willen krijgen over mogelijkheden voor schaakonderwijs kunnen zij dat op bovengenoemd mailadres aangeven.

Als scholen eigen schaakactiviteiten hebben en daarover willen berichten kunnen zij dat ook op genoemd mailadres doorgeven. We zullen daar dan verslag van doen.


Schaakprobleem

De Halsterse Krant & De Zuidwestkrant is van plan om maandelijks verslag te doen van de schaakactiviteiten in Bergen op Zoom en omgeving. Als afsluiting is er dan steeds een schaakprobleem waarbij in het volgende schaaknummer de oplossing wordt gegeven. In specials worden apart ook schaakproblemen gegeven.


In de hiernaast gegeven schaakstelling kan wit winnen. De vraag is: hoe wint wit zo snel mogelijk?