Afscheidsfotografie, bijzondere vorm van fotografie

OSSENDRECHT - REGIO - De meest gestelde vraag is: “Je fotografeert toch geen overledene en je maakt toch geen foto's tijdens de uitvaart?” Mijn vraag is dan, “Waarom niet?”.

Alle belangrijke momenten worden vastgelegd op de gevoelige plaat, het afscheid hoort daarbij. Als nabestaande krijg je lang niet alles mee wat er gebeurt. Overmand door emoties beleef je de uitvaart. Heb je gemerkt dat een hand op je schouder werd gelegd? Heb je meegekregen dat je (klein)kind troost zocht? Nog belangrijker; herinner je je dat later ook nog? Uit persoonlijke ervaring weet ik dat in de loop van de tijd beelden vervagen.

Aanknopingspunt

De afscheidsfotograaf maakt unieke beelden. Je krijgt een tastbare herinnering die helpt bij het terughalen van een levensmoment. Het fotoalbum is een dankbaar aanknopingspunt om het gesprek aan te gaan over de overledene. Andere herinneringen uit het verleden komen als vanzelf tevoorschijn om verder over te praten.

Nabestaanden zeggen achteraf: "Ik heb je helemaal niet in de gaten gehad tijdens de uitvaart. Wat ben ik blij dat je deze momenten hebt vastgelegd”. Dit is heel waardevol om te weten want dan weet ik dat ik mijn werk goed heb gedaan als afscheidsfotograaf. 

- Ingeborg -