Leon van Rijswijk en Joep Withagen
Leon van Rijswijk en Joep Withagen Foto: Dennis van Loenhout

Geruisloze vernieuwing bij Tuintechniek Van Rijswijk

HALSTEREN – Voor haar klanten is Tuintechniek Van Rijswijk al 25 jaar een betrouwbare partner, waar kwaliteit en continuïteit hoog in het vaandel zijn. Zelfs als zo’n bedrijf een grote verandering doorvoert gebeurt het geruisloos en bijna onmerkbaar. Sinds 1 september heeft Tuintechniek Van Rijswijk een nieuwe eigenaar, maar eigenlijk verandert er niets.


Vier jaar geleden dacht Leon van Rijswijk voor het eerst serieus na over zijn opvolging. Twee conclusies trok hij al snel: zijn dochters hadden niet de ambitie om zijn bedrijf voort te zetten en stoppen zou eeuwig zonden zijn. “Voor mijn klanten, en voor mijn team”, zegt hij, “dus moest ik wat verzinnen.” 

Al snel uit kwam hij uit bij Joep Withagen, die ruim tien jaar eerder indruk maakte als gedreven stagiaire: “Het groenwereldje is klein, dus ik wist waar Joep na zijn stage bij ons was gaan werken. Ik wist dat hij veel werk- en tekenervaring had opgedaan en ik wist vooral dat hij het juiste type mens was om mijn bedrijf over te nemen. Zijn normen en waarden sluiten aan bij de mijne, dat is wat ik zocht in een opvolger.”


Doorgroeimogelijkheden

Zo kwam Joep Withagen vier jaar geleden terug bij het bedrijf waar hij ooit stage liep. Hij ging aan de slag als assistent bedrijfsleider. “Het was een functie met doorgroeimogelijkheden”, lacht hij, “tijdens het sollicitatiegesprek vroeg Leon me op de man af of ik het zag zitten om het bedrijf op termijn over te nemen.” Zijn antwoord op die vraag werd in september van dit jaar beklonken met een handtekening, die Joep Withagen de nieuwe eigenaar van Tuintechniek Van Rijswijk maakt.


Ambitie

“De afgelopen vier jaar heb ik het bedrijf, de klanten en de werkwijze grondig leren kennen”, zegt Joep, “gewapend met die ervaring hebben we de overgang zo geruisloos mogelijk kunnen laten verlopen. Net als Leon ben ik gesteld op continuïteit, en het feit dat Leon nog tot volgend jaar zomer blijft meewerken helpt daarbij.” 

Grote veranderingen plant Joep Withagen voorlopig nog niet: “Ik ben heel trots op deze stap, leiding geven aan een gemotiveerd team is altijd mijn ambitie geweest. De komende jaren wil ik met ons huidige team op dezelfde voet doorgaan met het blij maken van onze klanten. Door de coronacrisis zijn veel mensen zich nog bewuster geworden van de waarde van hun tuin. Ze hebben gemerkt dat de tuin echt een verlengstuk is van de woning, en dat het een plek is waar je tot rust kunt komen. Dat wij die rust en tevredenheid aan onze klanten kunnen schenken maakt dit vak zo mooi.”


Genieten

Voor Leon van Rijswijk is de overname van zijn bedrijf door Joep Withagen een geruststelling: “Ik ben blij dat dit mooie bedrijf kan blijven bestaan. Dat Joep ervoor gekozen heeft om onder mijn naam door te gaan is natuurlijk extra mooi. Dat de overname zo mooi en geruisloos is gegaan maakt dat ik met een gerust hart kan uitkijken naar de tijd waarin ik van mijn rust kan gaan genieten. Maar voorlopig blijf ik Joep nog ondersteunen. Met plezier!”