Op de doorgaande weg in buurtschap Calfven wordt te hard gereden en dit probleem wordt stevig aangepakt.
Op de doorgaande weg in buurtschap Calfven wordt te hard gereden en dit probleem wordt stevig aangepakt. Foto: Dennis van Loenhout

Snelheid “racebaan” Calfven omlaag

Algemeen

CALFVEN – De snelheid op Calfven moet omlaag. Om dat te bereiken startte op woensdag 1 december een pilot die door regelmatige controles de snelheid in het buurtschap – dat volgens bewoners vaak als “racebaan” wordt gebruikt – weer terug moet brengen naar de 30 km/u die daar het maximum is.

Dat er vaak veel te hard gereden wordt in Calfven is veel bewoners al jaren een doorn in het oog. De gevolgen van die snelheid zijn groot, zo groot dat sommige bewoners zich niet meer veilig voelden als ze hun woning verlieten, en ook fietsers voelden zich regelmatig “schietschijf” voor de langsrazende auto’s. Contact met gemeente en politie leidde lange tijd nergens toe, tot de officier van justitie akkoord gaf om op woensdag 1december een pilot te starten in Calfven. 

Matrixbord

Wijkagent Frank Nolten coördineert de pilot en toont zich er gelukkig mee: “Bewoners van Calfven voelden zich van het kastje naar de muur gestuurd. De gemeente wees naar de politie in verband met de handhaving en andersom, de politie wees naar de gemeente in verband met de weginrichting. Die is aangepast, er hangt nu bijvoorbeeld een matrixbord dat permanent aangeeft dat je maar 30 kilometer per uur mag rijden, en de politie zal zich hier vaak laten zien. 

Bekeuringen

Basisteam Bergen op Zoom en Team Verkeer gaan de komende tijd regelmatig controleren op Calfven, zichtbaar en onzichtbaar. Bijvoorbeeld om met de lasergun of radarauto de snelheid te controleren.” Nolten stelt dat de politie niet zal schromen om bekeuringen uit te delen, en rijbewijzen in te vorderen van bestuurders die het echt te bont maken.