Astronaut André Kuipers komt in januari een lezing verzorgen op het ZuidWestHoek College in Ossendrecht.
Astronaut André Kuipers komt in januari een lezing verzorgen op het ZuidWestHoek College in Ossendrecht.

André Kuipers komt naar Ossendrecht

Algemeen

OSSENDRECHT – Of hij Ossendrecht vanuit de ruimte heeft gezien is niet bekend, maar wat wél bekend is, is dat astronaut André Kuipers naar Ossendrecht komt. 

Lezing

Op 19 januari verzorgt hij op initiatief van het Ossendrechtse Dorpsplatform een educatieve lezing in het ZuidWestHoek College, waarin hij zijn licht laat schijnen over duurzaamheid en de warmtetransitie.

Ervaren

Na de in Nederland geboren Amerikaan Lodewijk van den Berg en Wubbo Ockels is André Kuipers de derde Nederlandse ruimtevaarder. Met de ruim 203 dagen die hij buiten de dampkring van de aarde doorbracht is hij bovendien de meest ervaren astronaut van ons land. 

Trots

Dat Kuipers naar Ossendrecht komt betekent dat een klein dorp een grote man heeft binnengehaald. Ernest Meijlemans – die namens Dorpsplatform Ossendrecht het initiatief nam – is trots op de komst van de astronaut: “Als klein mannetje wilde ik piloot worden. Ruimtevaart heeft me altijd geïnteresseerd”, zegt hij. “Wat Kuipers doet spreekt tot ieders verbeelding. Hij heeft de aarde vanuit de ruimte gezien, en zag daar ook de kwetsbaarheid van de planeet. Maar als astronaut is hij ook op de hoogte van de laatst en meest geavanceerde technieken waarmee wij onze planeet kunnen beschermen. Hij heeft veel moois te vertellen”, aldus Ernest Meijlemans.

Educatief

De lezing van André Kuipers vindt plaats op vrijdagmiddag 21 januari 2022 in het ZuidWestHoek College. De ideale setting voor een lezing met een educatief karakter. “De scholieren die op het ZuidWestHoek College met drones bezig zijn, de mensen van Aviolanda en onze vliegbasis en ondernemers in de duurzaamheid: er zijn veel groepen voor wie de lezing van Kuipers interessant is”, zegt Meijlemans, “dus we bekijken zorgvuldig wie we uitnodigen.”

Bijzonder

Helaas is er niet de tijd en de ruimte om de lezing publiek toegankelijk te maken. “Dat is jammer, maar dat Ossendrecht op de kaart staat met de komst van zo’n bijzondere man is iets waar we allemaal trots op mogen zijn.”