Wilma Scholtens is nu al trots op het ZuidWestHoek College.
Wilma Scholtens is nu al trots op het ZuidWestHoek College. Foto: Dennis van Loenhout

Trotse thuiskomst voor directeur ZuidWestHoek College

Algemeen

OSSENDRECHT – Sinds 1 juni is Wilma Scholtens de nieuwe directeur van het ZuidWestHoek College. Voor haar is het letterlijk thuiskomen. Ze groeide op in Ossendrecht, als meisje dat steeds maar meer wilde leren. Dat steeds willen leren is iets wat ze ook voelt in haar werk als directeur. Hoe meer het ZuidWestHoek College leert, hoe beter het wordt.

Toen Wilma Scholtens (45) haar jeugd doorbracht in Ossendrecht stond op de plek van het ZuidWestHoek College nog de oude LTS Onze Lieve Vrouw ter Duinen. Veel Ossendrechtse jeugd speelde in de bossen rond de LTS en de abdij, maar Wilma hoorde daar niet bij: “Ik was een meisje dat vooral heel graag las. Ik wilde graag dingen leren, altijd al. Daarom is de onderwijswereld voor mij ook zo’n fijne wereld.” In die wereld kwam Wilma op haar 23e terecht, als geschiedenisleraar op het Schelde College in Hoogerheide. Later gaf ze les op het Mollercollege in Steenbergen en kwam ze via een rol als ambulant begeleider terecht als docent op het HBO. De stap naar een leidinggevende rol lag voor de hand: “Leiding geven is ook leren. Leren over de visie van de school, hoe die in de praktijk past en hoe je die kunt aanwenden om nieuwe dingen te laten ontstaan en het beste uit mensen te halen.” Na een tijd op het HBO begon het bij Wilma toch te kriebelen. Ze verlangde terug naar pubers: “Pubers zijn ontzettend mooie mensen. Het kleine is eraf, maar ze hebben ons ook nog nodig in hun ontwikkelingen. Soms als rolmodel, soms als spiegel of juist voor een extra zetje om een uitdaging aan te gaan. Voor die groep werk ik het liefste.” 

Visie

Na een tijd als onderwijsdirecteur te hebben gewerkt op het Munnikenheide College in Etten-Leur bleek het ZuidWestHoek College in Ossendrecht op zoek te zijn naar een nieuwe directeur. Haar kijk op de visie van de school, op het brengen van verbinding en hoe je met elkaar de school kunt vormen maakten dat ze de functie kreeg. “Ik ben nu al trots op deze school”, zegt ze, “het ZuidWestHoek College bevindt zich in een mooie fase, het is een open school met enthousiaste leerlingen en docenten, die heel graag goed onderwijs willen verzorgen.”

Wilma Scholtens vervolgt: “Maar er liggen ook uitdagingen: er lopen mooie innovaties die vragen om nog meer verbinding tussen de klassen, de collega’s onderling en de buitenwereld. Ons Wielercollege, en ons droneonderwijs zijn ronduit uniek, maar de komende jaren willen we dat de school nog meer maatwerk en keuzemogelijkheden te bieden heeft, want ik geloof heilig dat die ruimte er is. Over 20 jaar zijn er immers beroepen waarvan we nu nog geen weet hebben, en daarop moeten wij inspelen. Ook voor ons geldt dat we nooit klaar zijn met leren. Die rol zit mij - en ons allemaal op het ZuidWestHoek College - als gegoten.”