Boek 'Onze jongens in Indië'

HOOGERHEIDE – Wat een hoofdstukje in hun boek “Het Verdriet van Woensdrecht” had moeten worden, werd een boek op zichzelf: “Onze Jongens in Indië”.

Louis Minnebach: "Vijf van 'onze' 140 Indiëgangers hebben het niet mogen overleven. De jongens die veilig terug in Nederland kwamen, werd soms verweten dat ze Indië hadden kwijtgespeeld. Eén jongen vertelde later hoe hij bij een sollicitatie “van het erf werd geschopt”, omdat hij Indië had verkwanseld. Schrijnende verhalen, van mensen die door ons boek hopelijk iets van het begrip dat ze verdienen.”

Elk van de 140 Indiëgangers die Van Elzakker en Minnebach wisten te traceren komt in het boek aan bod. "Verwacht geen 140 heldenverhalen”, zeggen de schrijvers, "we hebben geprobeerd om iedereen zo goed mogelijk te portretteren. Deze 140 mensen hebben hun sporen nagelaten in heel veel levens, maar heel veel mensen in hun omgeving wisten niet van hun verleden in Indië. Zo bleek een man uit Woensdrecht na lang aandringen bereid om over zijn ervaringen te vertellen, hij bleek scherpschutter te zijn geweest in een elitegroep. Zijn verhalen zijn heel indrukwekkend. Bovendien hebben we het spoor gevonden van Piet Verbiest, die in Indië is gesneuveld, maar die niet op het oorlogsmonument wordt genoemd. Een dochter van zijn zus, die in Schagen woont, heeft ons over hem verteld. We zijn trots op het feit dat we deze verhalen hebben kunnen vastleggen. Als we dat niet hadden gedaan waren deze mensen vergeten en dat verdienen ze niet.”

"Onze Jongens in Indië” is vanaf 6 oktober verkrijgbaar bij Primera Niels van Elzakker in Hoogerheide, Primera Putte en Het Zoete Rijk in Ossendrecht. Het boek, 324 pag., kost € 29,95.