Inkorven van duiven voor een vlucht bij PV De Vredesduif is ook een sociaal gebeuren.
Inkorven van duiven voor een vlucht bij PV De Vredesduif is ook een sociaal gebeuren. Foto: Bep Tielemans

75 Jaar PV De Vredesduif

LEPELSTRAAT - Met Piet van Eekelen, Adrie Bogers, Leo Somers, Jan Severijnen, Gerard Roosendaal en Sjaak van Schilt heeft de 75-jarige postduivenvereniging De Vredesduif maar liefst zes mannen die meer dan 50 jaar lid zijn. Die verdienen het om gehuldigd te worden en dat gaat op 9 oktober gebeuren tijdens het jubileumfeest op De Kladde.


Hoewel de toekomst van de duivensport volgens Maarten van Eekelen en Toon van Schilt niet rooskleurig is, zien ze toch perspectief voor hun club. "Je ziet duivensportverenigingen verdwijnen. Logisch, want het houden van duiven wordt steeds moeilijker, en de interesse in de sport is niet meer zo groot als vroeger. Maar in de regio zijn wij nu de grootste vereniging, en hoewel de meeste van onze leden op leeftijd zijn hebben we ook jongere leden. Een vereniging als de onze is afhankelijk van vrijwilligers, en dan zit je in Lepelstraat goed, Lepelstraters zijn proactief en doen iets voor hun vereniging. Misschien is onze vereniging wel krachtig genoeg om nog een mooie toekomst te hebben. Want deze sport blijft mooi”, zegt Van Schilt.

"Als je in de ogen van een duif kijkt, en de gezondheid en vurigheid eruit spatten, als je weet dat die duif goed zal vliegen en dat ook doet, dan voel je de ambitie. Maar het is meer dan alleen de competitie. Als duivenmelker heb je je lievelingetjes. Duiven die op je schouder komen zitten, en waarvan je weet dat ze niet goed vliegen. Toch doe je ze niet weg. Je houdt van die beestjes. Dat is wat onze club bindt.”

Afbeelding
Afbeelding
Vredesduif
Afbeelding