Marybeth de Waaij geeft bijles aan middelbare scholieren in met name de bètavakken.
Marybeth de Waaij geeft bijles aan middelbare scholieren in met name de bètavakken. Foto: Dennis van Loenhout

Avontuurlijke onderwijsreizen met Missis MB

HALSTEREN – Toen ze als docent scheikunde op een zeilschip de wereld zag, besefte Marybeth de Waaij dat je geen klaslokaal nodig hebt om kinderen waardevolle lessen te leren. Die filosofie brengt ze in de praktijk met haar bedrijf Missis MB, waarmee ze elke les of bijles tot een avontuur maakt.

Ze studeerde af als scheikundig ingenieur aan de TU Delft, en tijdens haar studie haalde ze ook haar onderwijsgraad. Als docent scheikunde merkte Marybeth de Waaij al snel dat ze voor de klas niet vond wat ze zocht. Toevallig kwam ze in contact met Masterskip, een organisatie die onderwijsreizen organiseerde. Marybeth monsterde aan op een tallship, waarop kinderen “onderwijsreizen” van zes weken maakten en Marybeth docent scheikunde werd: “Op dat schip was de relatie tussen docenten en leerlingen heel anders. Je leefde samen, zag samen de wereld, en ik zag dat er nog veel meer manieren zijn waarop je kinderen iets kunt leren dan vanuit een klaslokaal. Dat was wat ik wilde!”


Bijlessen

Nadat ze drie reizen van zes weken maakte kwam Marybeth terug aan wal. Daar verhuisde ze naar Halsteren en werd ze moeder. Toch bleef de hang naar reizen en avontuur kriebelen. Marybeth is dus sinds drie jaar betrokken bij stichting ’t Wylde Leren, die ook onderwijsreizen organiseert. Binnen ’t Wylde Leren helpt ze kinderen en ouders bij de voorbereiding van hun onderwijsreis of bij het opzetten van een fondsenwervingstraject om zo’n reis te kunnen financieren. De avonturen die ze meemaakte op haar reizen brengt ze bovendien naar Halsteren. Daar verzorgt ze als Missis MB bijlessen voor middelbare schoolleerlingen die vastlopen in het systeem. 


Laagdrempelig

“Ik geef bijles in scheikunde of eventueel andere bètavakken. Daarbij draait het om persoonlijke aandacht, ik probeer mijn lessen zo leuk en avontuurlijk mogelijk te maken door de buitenwereld en de natuur erbij te betrekken waar dat maar mogelijk is. Hoe leuker een les, hoe meer een kind leert. Voor bijlessen vraag ik 25 euro per uur, zodat mijn hulp zo laagdrempelig mogelijk blijft”, aldus Marybeth de Waaij. 

Meer informatie op: www.missismb.nl

Afbeelding