Orthoptist en optometrist Janicke (foto: Robbert Kok).
Orthoptist en optometrist Janicke (foto: Robbert Kok). Foto: ROBBERT KOK

Zet de rem op bijziendheid

HALSTEREN - Myopie (bijziendheid) is een veelvoorkomend probleem, waar nog maar weinig mensen zich van bewust zijn. Wist je dat een kwart van alle 13-jarigen bijziend is? Eén van de oorzaken die het kan verergeren, is de (digitale) levensstijl van jongeren.

Bij de myopie-specialist in deze regio, Ben van der Heiden zien, zorg & horen, legt Gerrit Atres uit hoe dat zit: 
"Bijziendheid wordt in de medische wereld 'myopie' genoemd. Het is een afwijking van het oog waarbij een min-bril nodig is om scherp te zien. Technisch gezien kan dit ontstaan doordat de oogbol als het ware te lang wordt. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die in het oog schijnen vóór het netvlies in plaats van erop. Dit zorgt voor een onscherp beeld. Wij kunnen je meer vertellen over deze aandoening, de risico's, erfelijkheid in je familie en de gevolgen. Het goede nieuws is namelijk, dat we op jonge leeftijd de progressie van bijziendheid kunnen remmen, en daarmee verklein je het risico op oogproblemen op hogere leeftijd."


Onderzoek

Gerrit wil graag nóg een belangrijk punt aankaarten:
"Laat kinderen voldoende buiten spelen en niet te lang achter elkaar hun ogen alleen maar dichtbij gebruiken (bijvoorbeeld op een beeldscherm). Dat onthoud je met de 20-20-2 regel: Na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden ver weg kijken en elke dag 2 uur buiten spelen. Onder andere onze orthoptist en optometrist Janicke kan het juiste onderzoek in Halsteren doen en advies geven wanneer er sprake is van myopie."