Directeur Petra Ferket is trots op Mamaloe.
Directeur Petra Ferket is trots op Mamaloe. Foto: Dennis van Loenhout

Trots op Mamaloe

HALSTEREN – Het is een gezellige boel op het kinderdagverblijf van Mamaloe aan de Halsterse Dorpsstraat, en dat is lang geleden. De afgelopen anderhalf jaar waren uitzonderlijk en leerzaam voor de Stichting Kinderopvang Mamaloe. Directeur Petra Ferket is blij dat alles langzaam weer normaal wordt, maar ze is vooral trots.


In maart 2020 maakte Petra Ferket een mooie mountainebiketocht met haar echtgenoot, toen haar telefoon begon te rinkelen en daar niet meer mee ophield. “Toen wist ik genoeg”, zegt ze, “we bleken meteen te moeten sluiten door de coronacrisis.” 

Wat volgde waren maanden waarin steeds duidelijker werd dat de wereld in een ongelooflijke situatie was beland. In die situatie speelde de kinderopvang een belangrijkere rol dan ooit tevoren, dat merkten Petra en haar collega’s al snel. “We organiseerden noodopvang voor ouders met kinderen in cruciale beroepen, zoveel mogelijk op de eigen locaties. Bovendien zorgden we voor extra noodopvang voor kinderen uit kwetsbare gezinnen. We zagen snel hoe groot de impact van de coronacrisis binnen gezinnen was. Dat gold voor gezinnen waarin ouders plots thuiswerken moesten combineren met de zorg voor hun kinderen, en waar kinderen plots de interactie met hun leeftijdsgenootjes moesten missen. Voor gezinnen waarin toch al problemen waren was de impact zo mogelijk nog groter. Onze leidsters zagen het misgaan in een gezin waarin psychische problemen waren en besloten de kinderen naar de opvang te halen om de ouders te ontlasten. Daar hebben we het verschil kunnen maken. We hebben gemerkt dat veel ouders zich door de coronacrisis beter dan ooit realiseren wat de meerwaarde is van kinderopvang in een professionele setting.”

De medewerkers van Mamaloe toonden hun professionaliteit door thuis te blijven bij klachten en zich te laten testen wanneer dat nodig was. Zo kon Mamaloe gedurende de hele coronacrisis haar locaties openhouden. “Daar ben ik héél trots op”, zegt Petra, “want kinderopvang is heel belangrijk. Niet zozeer de opvang, maar het sociale aspect, de ontwikkeling die daardoor gestimuleerd wordt en de lessen die kinderen daaruit leren.” 

De groepen van Mamaloe zijn inmiddels weer op volle sterkte en ook het kantoorpersoneel werkt steeds vaker weer op de locaties. Bij Mamaloe is het dus steeds vaker ouderwets, gezellig druk. “Er zijn helaas nog altijd beperkingen”, zegt Petra, “zo kunnen we nog geen ouders ontvangen op de groepen. Gelukkig is dat voor kinderen niet zo’n belasting als we vreesden, maar toch willen we terug naar de gezelligheid en interactie van vroeger. Ondertussen blijf ik als directeur in gesprek met medewerkers die twijfelen over vaccinatie, een groep die gelukkig heel klein is. We hopen allemaal dat de situatie snel weer normaal wordt, maar wat de toekomst ook brengt, we zien ‘m met vertrouwen tegemoet. Wij hebben bewezen dat we flexibel zijn en snel kunnen schakelen, zodat 'onze' kinderen niks tekort komen.”


"We willen terug naar de gezelligheid en interactie van vroeger"

Afbeelding
Afbeelding