Joost Hendriks weerman
Joost Hendriks weerman

Zon, wolken met noordenwind

Algemeen

Wanneer in Nederland gedurende een dag op een bepaalde plaats, meer dan 50 mm regen valt, dan wordt deze dag een dag met “zware neerslag” genoemd. 

Het KNMI heeft door heel Nederland heen meer dan 300 meetstations staan waar het aantal gevallen millimeters regen wordt gemeten. Het jaar 2006 was tot op heden recordhouder met 16 dagen zware neerslag. Dit jaar zijn er alleen in de meteorologische zomer, gerekend vanaf 1 juni 2021, al veertien dagen met zware neerslag geteld. Opgeteld met de zware neerslagdagen eerder in het jaar, staat de teller van het aantal dagen met zware neerslag gelijk aan die van het jaar 2006. Wanneer er deze aankomende periode, ergens in Nederland meer dan 50 millimeter of meer neerslag valt, dan gaat het jaar 2021 de boeken in als jaar met de meeste dagen met zware regenval. Klimaatverandering? De tijd zal het uitwijzen.
Wat kunnen we deze aankomende periode van het weer verwachten? De storing die ons land in de greep had, trekt langzaam richting het westen. Door de verplaatsing van dit gebied gaat de wind “ruimen” en draait met de wijzers van de klok mee van west naar noord. Daardoor wordt koude zeelucht aangevoerd. Wanneer deze koude lucht boven land komt ontstaan er veel wolken, waarmee we de aankomende periode mee te maken krijgen. Door de straffe noordenwind, koelt het af, de temperaturen zullen rond de 20 graden blijven schommelen. De kans op regenbui is niet uit te sluiten.

In augustus regen geeft de wijnoogst een zegen.

Afbeelding