Bloemrijk
Bloemrijk

Vergoeding voor grondeigenaren buitengebied

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Vanaf 19 augustus is het voor agrariërs en particuliere grondeigenaren in de gemeente Woensdrecht met grond in het buitengebied wederom mogelijk om vergoeding te krijgen voor aanleg en onderhoud van landschapselementen, bloemrijke randen en wandelpaden over boerenland. De gemeenteraad heeft daarvoor geld beschikbaar gesteld en de Provincie heeft het bedrag verdubbeld. 

Voorgaande jaren leidde deelname aan de Stika-regeling (de voorganger van de nieuwe regeling) tot nieuwe struweelhagen en ruim 60.000 m2 are aan bloemrijke randen binnen de gemeentegrenzen. In totaal waren er 22 deelnemers. De gemeenteraad stelde in mei 2021 de nieuwe Groene Agenda 2021-2025 vast waarbinnen deelname aan de nieuwe regeling is opgenomen. De gemeente hoopt zo agrariërs en andere grondeigenaren blijvend te ondersteunen bij het beheer van bestaande landschapselementen en de aanleg van nieuwe elementen te stimuleren. Op deze manier wordt de biodiversiteit en de aantrekkelijkheid van de groene gemeente gewaarborgd. 

Bloemrijke randen, knotwilgen… 

Op basis van de verschillende landschapstypen die onze gemeente rijk is- zeekleigebied in het westen en zandgebied in het oosten- en de thema’s waarvoor onze gemeente heeft gekozen zijn er diverse opties mogelijk om het landschap mooier te maken. Voorbeelden van elementen zijn: verschillende typen bloemrijke randen, knotbomen, poelen, houtsingels en wandelpaden over boerenland. De gemeente heeft met behulp van de thema’s bepaald waar ze welke doelen wil bereiken. Naast een vergoeding voor aanleg en beheer kan, afhankelijk van de thema’s die door de gemeente in een gebied zijn opengesteld, ook een vergoeding worden verstrekt voor opbrengstderving of voor grondwaardedaling. De subsidie geldt dus niet altijd binnen de gehele gemeente en is niet elk thema opengesteld. De veldcoördinator kan daarover meer vertellen. 

Gratis advies aan de keukentafel 

Het maken van een plan of het aanvragen van een subsidie kan best een uitdaging zijn. Daarom zijn er veldcoördinatoren per regio actief. Zij kunnen inhoudelijk adviseren, een plan opstellen en ondersteuning verlenen bij de aanvraag. In gemeente Woensdrecht is dat Ernst Verwer die namens de Agrarische Natuurvereniging Brabantse Wal kan adviseren. Wie belangstelling heeft in deze regeling, kan contact opnemen met Rutger Meijer, beleidsmedewerker groen, natuur en landschap via: r.meijer@woensdrecht.nl

Bloemrijk