Loco-burgemeester Patrick van der Velden en Henk Beijen onthullen het monument.
Loco-burgemeester Patrick van der Velden en Henk Beijen onthullen het monument. Foto:

"Het stáát er, stoer en fier!”

BERGEN OP ZOOM – REGIO - Nadat hij samen met loco-burgemeester Patrick van der Velden het monument dat herinnert aan de oorlogsjaren in Nederlands-Indië heeft onthuld, krijgt Henk Beijen de glimlach nog nauwelijks van zijn gezicht. Met de komst van het monument gaat een jarenlang gekosterde wens voor hem in vervulling: “Het stáát er, hoe stoer en fier!”


Zowel in Bergen op Zoom als in Halsteren en Woensdrecht is een grote, Indische gemeenschap, die een grote interesse heeft voor haar roots, en de geschiedenis van Nederlands Indië. In de Tweede Wereldoorlog was Nederlands Indië het toneel voor een enorme strijd, waaraan op 15 augustus een einde kwam toen de Japanse keizer de capitulatie tekende.

Het monument "eenheid door twee culturen” staat in de tuin van Partycentrum Rozenoord in Bergen op Zoom. "Een monument hóórt hier”, zegt Henk Beijen, zoon van een militair die in Nederlands Indië omkwam. Deze plek is makkelijker bereikbaar dan het monument achter de Sint Gertrudiskerk, hier kun je goed kan parkeren en in alle rust herdenken als je daar behoefte aan hebt. Rozenoord is het thuishonk van de Indische vereniging Dino, die al ruim 50 jaar bestaat. Alle Indische feesten en begrafenissen vinden hier plaats. De Indische vereniging is hier thuis, dus ook ons monument.” Beijen stelt dat het monument - dat werd ontworpen door Marnix en Tim Kemperman, kunstenaars met Indische roots - er is voor iedereen die de strijd in Nederlands Indië wil herdenken. "De Indische gemeenschap is groot”, zegt hij, "groter dan ik waarschijnlijk weet. Maar in mijn omgeving merk ik dat heel veel mensen interesse hebben voor onze geschiedenis, óók jongeren. Daarom droom ik er al jarenlang van om een monument te realiseren, maar ik heb de kennis en middelen niet. Door een bijdrage van het Meeusenfonds en verschillende sponsoren is het nu eindelijk zover. Zonder de inspanningen van de bestuursleden van onze Stichting Payung was het nooit gelukt, ik ben ze allemaal enorm dankbaar.” Loco-burgemeester Patrick van der Velden deelt de blijdschap van Beijen: "Het gemeentebestuur is de stichting dankbaar voor de waardige herdenkingen die de stichting Payung organiseert. Dit monument is het bewijs van die betrokkenheid, het laat hoop, veerkracht en vertrouwen zien en verbeeldt hoe onze culturen zijn samengesmolten.” Beijen kijkt nog eens en zegt, meer tegen zichzelf: "Het stáát er. Hoe stoer en fier!”