Frans Linders: “Als ik gelopen heb kan ik de hele wereld aan.”
Frans Linders: “Als ik gelopen heb kan ik de hele wereld aan.” Foto:

“Als ik gelopen heb kan ik de hele wereld aan”

HOOGERHEIDE – Hij is teammanager wijk- en dorpsbeheer bij de Gemeente Woensdrecht, maar als het leven een iets andere wending had genomen, dan had Frans Linders misschien wel een Olympisch marathonloper kunnen zijn. Als amateur slaagde hij erin om het ontzagwekkende aantal van dertien marathons in één jaar te lopen. Linders móet lopen.

“Lopen zit in mijn systeem”, zegt Frans Linders (52), “ik kan niet zonder, als ik heb gelopen kan ik de hele wereld aan. Ik zie om me heen steeds vaker mensen die een burn-out oplopen of overspannen raken. Dat zou mij ook gebeurd zijn als ik niet zou lopen. Maar lopen geeft zo’n kick, daar kun je lang op teren. Lopen houdt mij positief en optimistisch.”

Dat lopen begon voor Frans Linders al op de LTS, daar was hij de snelste van de klas en dat viel op. Zijn snelheid bleef opvallen, ook toen hij in militaire dienst moest. “Luitenant Aarts pikte me eruit, hij zag mijn talent en liet me trainen. Als ik in wedstrijden goed presteerde kon ik extra vrije dagen verdienen. Dat vond ik natuurlijk wel mooi. En ondertussen had ik ook mijn latere vrouw leren kennen, haar vader was ook een loper. Sterker nog, inmiddels is hij 86 en loopt hij nog steeds, al 52 jaar. Hij is ook een belangrijke inspirator voor me. Lopen loopt door mijn hele leven en ik doe het nog steeds drie keer in de week. Vooral de zondagochtend is heilig. Dan móet ik lopen.”

Voor elke hardloper is de marathon een heilige afstand, die ze allemaal willen lopen, maar die lang niet iedereen volmaakt. Frans Linders liep al 42 keer een marathon. “Marathons lopen, dat is een psychisch verhaal”, zegt hij, “natuurlijk moet je getraind zijn, maar de omstandigheden moeten ook kloppen. Want als je hoofd niet goed zit, dan zitten je benen ook niet goed.” Voor de Olympische Marathon komt Linders zelfs extra vroeg zijn bed uit, om samen met zijn dochter Anniek – die de loopliefde van haar vader erfde – te kijken welke tijden er gelopen worden. “We kijken naar de marathon, maar ook naar alle andere afstanden. Churandy Martina en Sifan Hassan gaan het heel goed doen. Sowieso is TeamNL beter dan ooit. Natuurlijk duimen we hier ook voor Mathieu van der Poel en Wout van Aert, want met hen hebben de Olympische Spelen ook een 'Woensdrechts' tintje.”


Topsporter

Schoorvoetend bekent Linders dat hij het "soms jammer” vindt dat hij nooit een carrière als professioneel atleet heeft nagejaagd. "Ik had zeker talent, ook voor de korte afstand, maar ik vond andere dingen belangrijk. Zo gaat dat in het leven”, zegt hij. Toch heeft hij nog regelmatig last van wat je alleen maar een "topsportersmentaliteit” kunt noemen. Met enkele loopvrienden liep hij vorige week de Woensdrecht Marathon. "Het zou mijn 43e marathon worden, maar na 35 kilometer ben ik uitgestapt”, bekent hij knarsetandend, "het was te warm, en ik kan slecht tegen warmte. Stoppen was het verstandigste, maar het deed pijn. Ik kan niet tegen falen. Daarin ben ik net een topsporter.”


"Het was te warm"