Afbeelding
Foto:

Heeft onze overheid wel een visie?

Heeft onze overheid wel een visie?

STAF (Stichting Agrifacts) heeft een gevoelig onderzoek openbaar gekregen. Dat ging niet vanzelf, maar moest via een WOB procedure, aangespannen door de FDF. Een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de provincie Drenthe door de Universiteit van Antwerpen, in de natuurgebieden van de provincie Drenthe. Uit de 286 meetpunten is vastgesteld dat uit de lucht van buitenaf 22.5 kilo stikstof kwam, maar uit de natuurgebieden zelf door allerlei factoren zoals ontbossing, verdroging, verstoring van de natuurbodem 30 tot zelfs 250 kilo stikstof vrij kwam.

Dit verbaast mij niet. Immers een van de grootste stikstofbronnen op aarde zijn de moerassen waar de rivier de Nijl ontstaat. Allemaal NH3 stikstof. Dezelfde natuurlijke stikstof als de NH3 van onze veestapel. Wat mij wel verbaasd, is dat de natuurorganisaties en de overheid de boeren telkens weer de schuld geven van het teveel aan stikstof in de natuurgebieden, maar niet erkennen, dat de natuurgebieden zelf een veelvoud aan stikstof produceren. Hun eis, schrale natuurgebieden, zal dus nooit lukken, al hebben zij alle boeren verdreven. De natuurlijke NH3 hoort in de natuur en laat de planten op aarde groeien.


Hoe kun je als overheid een voor onze samenleving belangrijke groep mensen, onze boeren, zo benadelen en opzadelen met hoge kosten, terwijl de grootste veroorzaker, de natuur zelf buiten schot blijft. Het lijkt een nieuwe toeslagaffaire.

Wat niet natuurlijk is, is de NOx stikstof, die vrijkomt bij de verbranding van allerlei brandstoffen. Deze NOx hoort niet in de natuur thuis en het duurt heel lang, voordat het uit de natuur verdwenen is. Dit kunnen wij alleen maar bereiken door onze fossiele brandstoffen te vervangen voor niet fossiele brandstoffen. Alle media en ook politiek Den Haag zijn er vol van: Voor het jaar 2050 zelfvoorzienend van energie, dus geen fossiele brandstoffen meer en dus geen NOx uitstoot meer. Wat een mooi droombeeld. De politieke partijen roepen, alleen niemand heeft een plan hoe dit gerealiseerd gaat worden. Voor je zulke dingen roept moet je toch minstens een plan hebben en publiceren, hoe je dit gaat doen. Alle fossiele brandstoffen zouden dan vervangen moeten worden door elektriciteit. Dit betekent een capaciteit toename van ons elektriciteit net van zeker 10 keer zoveel. En dat zou dan met windmolens en zonnepanelen moeten. Bakken subsidie worden hier aan uitgegeven. Heel veel subsidie gaat via de buitenlandse investeerders naar het buitenland. Zonde van ons belasting geld, maar wat voor gevolg hebben deze doelstellingen van de overheid?


De politiek roept maar wat

Willen wij dit realiseren, zullen wij niet alleen onze Noord- en Waddenzee vol moeten zetten met windmolens maar ook het hele vaste land voorzien van windmolens en zonnepanelen. Veel boeren zullen weg moeten, voor huizenbouw is geen plaats meer, onze natuurparken zullen er ook aan moeten geloven. Elke vogel die wil wegvliegen zal door alle wieken van de molens neergesabeld worden. Is er trouwens wel genoeg koper op de wereld voor alle elektriciteit kabels? Kortom onze politiek roept wat, zoals zo vaak, maar weet zelf niet wat zij roepen. Zou het niet veel beter zijn om hier eerst eens over na te denken. Ik zie maar een paar oplossingen: 1e Kerncentrales, maar dan kerncentrales die geen afval geven en niet gevaarlijk zijn. Deze kerncentrales zijn b.v de Thorium centrales. Zij staan in de kinderschoenen en hier zou onze politiek geld in moeten steken om dit verder te ontwikkelen en van de grond te krijgen. 2e Zonnepanelen in een woestijn plaatsen om daar waterstof te maken. Waterstof is gemakkelijk te vervoeren en de waterstof kan met een kleine aanpassing in ons bestaande gasnet getransporteerd worden. Wij leveren de bewoners voedsel in ruil tegen waterstof. Zij geen hongersnood en wij energie. Een win- win situatie. Nog beter in warme landen met spiegels warmte omzetten in energie. Dan creëren wij ook geen toekomstige afvalberg van de zonnepanelen, die heel moeilijk te recyclen zijn. De eerste gevallen van branden met zonnepanelen op het dak hebben al plaatsgevonden met als gevolg : een groot gebied om dat gebouw sterk verontreinigd met heel fijne restanten van de zonnepanelen. Creëren wij niet een nieuwe milieu probleem, nog erger dan ons asbest probleem al is? Onze grond is veel te schaars om op te offeren voor zonneparken. Nu leggen wij nieuwe woonwijken aan zelfs zonder gasnet.


Onbegrijpelijk, laten wij eerst eens goed nadenken over onze toekomst, voordat wij zomaar lukraak wat doen.

Jaap Majoor (gastopinie).