Bezoek van demissionair Minister Cora van Nieuwenhuizen aan Theodorushaven.
Bezoek van demissionair Minister Cora van Nieuwenhuizen aan Theodorushaven. Foto:

Minister bezoekt havengebied

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat bracht donderdag uitnodiging van burgemeester Petter een werkbezoek aan Theodorushaven.

Wethouder Lok van Roosendaal en wethouder De Lange van Bergen op Zoom roemden het lokale en regionale belang van de mobiliteit in West-Brabant. Ze brachten bij de minister de multimodale bereikbaarheid van West-Brabant (over de weg, per spoor, buisleidingenstraat en over het water met prima (zee)havens) onder de aandacht. Speciale aandacht ging daarbij uit naar de positie die de Theodorushaven in het logistieke netwerk inneemt. Het bezoek bestond uit een rondvaart door de haven. Tijdens deze rondvaart vertelden vertegenwoordigers van Sabic en Cargill, twee aan de haven gevestigde multinationals, over het belang van de haven voor hun bedrijfsvoering, nu en in de toekomst.


Biomassacentrale?

Tijdens het werkbezoek van demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen presenteerde Sabic haar plannen voor de bouw van een biomassacentrale. Voor de fracties van Lokaal Realisme, BSD, GroenLinks en PvdA komen deze plannen van een biomassacentrale uit de lucht vallen.
Zij stellen dan ook een reeks vragen aan het college: Waarom is de raad niet geïnformeerd over het werkbezoek en welke onderwerpen zijn er allemaal besproken? Wanneer wordt de raad geïnformeerd en gepolst over de plannen van Sabic voor een biomassacentrale? Staat het geldende bestemmingsplan de komst van een biomassacentrale toe? Is er al een vergunningsaanvraag ingediend voor de komst van een biomassacentrale? Zo ja, hoe loopt het vergunningstraject?

Welke rol is weggelegd voor de Omgevingsdienst (OMWB) en de provincie Noord-Brabant? Valt de komst van een biomassacentrale binnen de vastgestelde RES voor de gemeente Bergen op Zoom?

Bezoek van demissionair Minister Cora van Nieuwenhuizen aan Theodorushaven.
Minister bezoekt Theodorushaven in Bergen op Zoom