Tim Berendsen en enkele stagiaires die het vak komen leren in Brasserie Abdijbos op de Volksabdij.
Tim Berendsen en enkele stagiaires die het vak komen leren in Brasserie Abdijbos op de Volksabdij. Foto: Bep Tielemans

Brasserie Abdijbos nieuw op Volksabdij

OSSENDRECHT - Een geheel nieuw concept moet de toekomst van de bekende Volksabdij in Ossendrecht veilig stellen. Met Brasserie Abdijbos inclusief spijs- en taplokaal La Trappe, de abdij en haar twee bijgebouwen op het terrein krijgt de Volksabdij als leercentrum een andere exploitatie. Ook wordt een unieke verhaallijn gecreëerd tussen drie abdijen in Brabant. Tim Berendsen wist uit tientallen geïnteresseerden het Bisdom Breda, eigenaar van de Volksabdij, te overtuigen van het nieuwe concept. Onder zijn enthousiaste leiding is de Volksabdij weer leven ingeblazen na een moeilijke periode, met name door de coronapandemie.

Berendsen (42) is woonachtig in Lage-Zwaluwe en heeft als directeur exploitaties zijn sporen verdiend bij Conferentiecentrum & Leerhotel Bovendonk in Hoeven. Hij gooide zelf een balletje op bij het Bisdom Breda dat op zoek was naar een algeheel leider/aanspreekpunt voor de Volksabdij in Ossendrecht. "Deze unieke mogelijkheid kwam precies op tijd", vertelt Tim Berendsen, die de locatie al jaren stilletjes in de gaten hield. "We stonden op het punt van Bovendonk een leerhotel te maken. Dat plan is naar voren gehaald vanwege de grote vraag naar stageplaatsen. We zijn in coronatijd in het diepe gesprongen en de gok is goed uitgepakt. Tot eind oktober zitten we in Ossendrecht vol met studenten. In samenwerking met Curio worden die opgeleid in de richtingen horeca, facilitaire service en hospitality. Een heel team vanuit Bovendonk met acht praktijkbegeleiders voor beide vestigingen neemt hier 22 studenten onder de hoede. Ze volgen hier een leer-werk-traject, een doorlopende leerlijn van vmbo- tot en met HBO-niveau."

Berendsen bewaakt het totaaloverzicht en is aanspreekpunt. "In coronatijd hebben we geprobeerd het personeel te blijven motiveren en te behouden. Gelukkig zijn al deze mensen blijven werken met de uitbreiding als gevolg. We zijn nog wel op zoek naar hulpkrachten voor de bediening, keuken en afwas."

Brasserie Abdijbos is 7 dagen in de week geopend van 10.00 tot 19.00 uur. In de avonden wil men zich richten op feesten en partijen en op groepsreserveringen. Op de Volksabdij is buiten een speciale trouwlocatie. De brasserie beschikt over een kleine lunch- en borrelkaart en gerechten die maaltijd vullend zijn. Er is een groot terras gerealiseerd door de gehele weide erbij te betrekken. Bij meer versoepelingen kunnen er straks ongeveer driehonderd mensen op het terras vertoeven.


Samenwerking

Op de Volksabdij vinden van oudsher diverse activiteiten plaats. Zo is in het gebouw naast de horecagelegenheid het 'luchtvaartmuseum' Wings-over Woensdrecht gevestigd. Hier kan sinds kort de vlag weer uit nadat het museum de deuren vanwege corona geruime tijd moest sluiten. "Ook zijn wij een van de Natuurpoorten in Brabant. In het oude abdijgebouw is een vergaderzaal en zijn elf slaapkamers. We beschikken over een speeltuin met ijsvitrine. Er is een verhuurpunt voor fietsen, E-bikes en elektrische scooters. Studenten Travel & Hospitality bemensen een toeristisch informatiepunt in samenwerking met VVV Brabantse Wal. De Volksabdij is betrokken bij tal van maatschappelijke activiteiten, al is een aantal activiteiten vanwege corona op een laag pitje komen te staan. Ook zijn en worden contacten gelegd voor toekomstige samenwerkingen, onder andere met de Wielerschool, Almata en het ZuidWestHoek College", vertelt Tim Berendsen, die zowel verantwoordelijk blijft voor de exploitatie van Bovendonk in Hoeven als voor de Volksabdij.

"Doel van de exploitatie is geld genereren om de Volksabdij in stand te houden als erfgoed en groot onderhoud te kunnen blijven plegen. Samen met de Abdij van Koningshoven in Berkel-Enschot, Seminarie Bovendonk in Hoeven en de Volksabdij in Ossendrecht is een verhaallijn gecreëerd." Berendsen tenslotte: "Er is nog volop werk aan de winkel om de herpositionering van de Volksabdij compleet te krijgen maar de basis ligt er, toch zeker voor het eerste jaar. We hebben er vertrouwen in gehad dat de vaccinatie op stoom kwam en het einde van de coronatijd in zicht is. Nu grijpen we alle kansen graag aan om de vernieuwde Volksabdij goed op de kaart te zetten."





Afbeelding
Afbeelding