Op basisschool De Rode Schouw leeft het EK Voetbal en dat is wel te zien en te horen aan de Oranjestemming.
Op basisschool De Rode Schouw leeft het EK Voetbal en dat is wel te zien en te horen aan de Oranjestemming. Foto: Dennis van Loenhout

Rode Schouw is Oranje Schouw

HALSTEREN – Het EK Voetbal houdt iedereen bezig, want allemaal willen we dat Oranje kampioen wordt. Daarom zijn de klassen van basisschool De Rode Schouw oranje gekleurd, en is het EK tussen de reken- en taallessen door het gesprek van de dag.

Of je het nou vraagt aan Jayden (11), Amber (8), Bjorn (10), Thomas (10), Ilvy (8) of Roxanne (10), het antwoord op de vraag “wie wordt Europees Kampioen?” is hetzelfde: “Nederland!” Betekent dat dat de leerlingen van de Rode Schouw voetbalkenners zijn, of zijn ze gewoon optimistisch? Het antwoord is een mix. Amber kijkt bijvoorbeeld niet veel wedstrijden, maar hoort de details van haar vader en opa, twee bloedfanatieke supporters. Bij Jaden gaat het ook zo: “Als er voetbal op tv is zet mijn vader het aan. Ik kijk vaak mee, maar niet altijd. Ik vind het eigenlijk leuker om zelf te voetballen.” Daar kan Bjorn zich wel in vinden: “Het zou vet zijn als ik zelf in Oranje zou kunnen spelen. Ik weet alleen niet of dat lukt.” Jayden is hoopvol: “Ik kan wel heel veel trucjes!”

Thomas is wél een echte EK-kenner. Hij is nog steeds verbolgen over de uitslag van de wedstrijd tussen Spanje en Zweden. “Dat Spanje 0-0 speelt tegen Zweden vind ik echt niet kunnen. Dat Nederland twee tegengoals krijgt van Oekraïne trouwens ook niet. Ik denk niet dat Nederland gaat winnen. We halen wel de finale, tegen Duitsland, maar die verliezen we met 2-1.” Ilvy wil van die analyse niks weten: “Of Nederland wint weet ik niet. Soms hebben ze de bal en gaan ze een beetje overspelen, terwijl ik denk “schiet dan!” Zelf voetbal ik ook op het middenveld bij SC Gastel. Ik schiet wel als ik een kans heb, dat zou Nederland ook moeten doen. Ik denk dat België misschien het EK wel wint.”

Roxanne hoopt dat Thomas en Ilvy ongelijk krijgen. Wat haar betreft gaat haar favoriete speler, keeper Maarten Stekelenburg, het verschil maken. "Hij houdt heel veel tegen. Als hij dat blijft doen kunnen we toch niet verliezen?”