Afbeelding

Editie 108 Tour de France

Algemeen

Beste Wielervrienden,

Het is bijna zover! Van zaterdag 26 juni tot en met zondag 18 juli wordt de 108e editie van LE TOUR DE FRANCE verreden. Een uitgebreide voorbeschouwing op de meest bekende, wereldwijd best bekeken en besproken wielerronde. Natuurlijk voorzien van een vleugje historie.

De Nederlandse successen
Dat ons land 2 Tourwinnaars heeft voortgebracht weet (bijna) iedereen, In 1968 was de eindzege voor Jan Janssen. Zijn opvolger in 1980 werd Joop Zoetemelk. Echter in de nevenklassementen staan meer vaderlandse namen op de erelijsten. Het puntenklassement (Groene Trui) werd tot 3 keer toe veroverd door Jan Janssen (1964, 1965 & 1967). Voorlopig laatste Nederlandse winnaar van deze trui was Jean-Paul van Poppel in 1987. Het bergklassement (Bolletjestrui) werd 2 maal door een vaderlandse renner op zijn naam geschreven. Steven Rooks in 1988 en 1 jaar later evenaarde Gert-Jan Theunisse de prestatie van zijn ploegmaat. Beste Jongere (de Witte Trui) was weggelegd voor 5 Nederlanders. Henk Lubberding (1978), Johan v.d. Velde (1980), Peter Winnen (1981) Erik Breukink (1988) & Eddy Bouwmans (1992). Daarmee is uw geheugen in ieder geval weer opgefrist. Meteen over naar het heden.

Deelnemende ploegen Tour 2021

Dit jaar staan er 23 ploegen van 8 renners aan het vertrek in Brest. 19 World Teams (met startplicht). In alfabetische volgorde zijn dat; AG2R-Citroën, Astana-Premier Tech, Bahrain Victorious, Bora-hansgrohe, Cofidis, Deceuninck-Quick Step, EF Education-Nippo, Groupama-FDJ, Ineos-Grenadiers, Intermarché-Wanty-Gobert, Israel Start-Up Nation, JUMBO-Visma, Lotto-Soudal, Movistar, Qhubeka-Assos, Team BikeExchange, Team DSM-Zoover, Trek-Segafredo & UAE Team Emirates. 20e team uitgenodigd vanwege 1e plaats in eindstand Europe Tour; Alpecin-Fenix. De 3 resterende wildcards gaan naar (verrassend) Franse ploegen; Arkéa-Samsic, B&B Hotels & (nieuwe naam) Team TotalEnergies. Het deelnemersveld Tour 2021 bestaat derhalve uit 184 renners.

Uitgebreid etappeschema

Een spoorboekje voor de 21 etappes. Parcoursbouwer Thierry Gouvenou heeft zijn stempel gezet op deze editie. Zaterdag 26 juni barst het spektakel los. Bekende havenstad Brest vormt dit jaar het decor voor Grand Départ. Anders dan anders; 1e etappe is geen opwarmertje maar een behoorlijk stevige heuveletappe door Bretagne. 6 klimmetje en 2.800 hoogtemeters. De heren coureurs kunnen meteen flink aan de bak. Finish ligt op Côte de la Fosse aux Loups. Slechts 3 kilometer lang maar stroken van 9%. Duidelijk een aankomst voor de puncheurs. Wie mag de 1e Gele Trui van 2021 in ontvangst nemen? Etappe 2 opnieuw heuvels met o.a. 2 maal Mûr-de-Bretagne. Helling van 2 kilometer gemiddeld 6,9%. Organisatie zoekt “aanvallende coureurs die op instinct koersen”. 3e etappe maandag 28 juni staat bij alle sprinters aangekruist als de 1e mogelijke massasprint. Eindstreep ligt in Pontivy dat in de historie “Napoléonville” heette. Ook etappe 4 biedt weer kansen voor de rappe mannen in het deelnemersveld. Rit zonder beklimmingen. Ploegen met sprinters weten wat hen te wachten staat; de hele dag keihard werken om alles bij elkaar te houden en de laatste kilometers hun troefkaart in stelling brengen. Etappe 5 kán de eerste krachtmeting van de favorieten gaan worden. Een tijdrit van 27 kilometer. Enkele klimmetjes afgewisseld met lange stukken vals plat. Tijd voor de klassementsrenners om uit hun hok te komen. Tijdrit eindigt in Laval Espace Mayenne. In de 6e etappe zullen meer dan waarschijnlijk de sprinttroeven opnieuw hun kans krijgen op een etappezege. Parcours is zo vlak als een nieuw gelegd biljartlaken, de rit telt slechts 144 kilometers. Vrijdag 2 juli etappe 7. Langste rit deze Tour telt 249 kilometers, verreden in de Morvan. Heuvelachtige streek en dat zal duidelijk te merken zijn. Tel daarbij op een finishstraat die geniepig steil omhoog gaat. In de 8e etappe trekt de karavaan de Alpen in. Daar zijn dan eindelijk de echte bergen na 1 week koers. Begint met enkele klimmetjes van 3e categorie. Daarna volgen er drie van 1e categorie. In volgorde; Côte de Mont-Saxonnex, Col de la Rumme & Col de la Colombiére. Afdaling naar eindstreep die in Le Grand-Bornand is getrokken. Deze rit is de 1e krachtmeting voor de klassementsrenners. Etappe 9 is een loodzware exercitie. De berggeiten kunnen hun gang gaan met 5 beklimmingen waaronder Col du Pré (buitencategorie, 12,5 km. tegen 7.9% gemiddeld. Na tussenstuk zonder bergen volgt slotklim naar Tignes. Finish pas 2.000 meter na passeren van de top. Daarmee wordt Tourweek 1 besloten.

Eerste rustdag

Maandag 5 juli is de 1e rustdag. Etappe 10 licht glooiend terrein biedt kansen voor ontsnappingen, massasprint mogelijk. De mistral kan voor waaiers zorgen. In de 11e etappe is het woord (en hopelijk de daad) aan de klimgeiten. Liefst tweemaal moet de mythische Mont Ventoux (De Kale Berg) worden beklommen. En dat betekent van beide zijden. De 1e keer is de weg naar de top 24 (!) kilometer lang. Eerste 18.000 meter tegen 6% maar daarna gaat het naar 9,6%. Na afdaling volgt vanuit Bédoin de meest lastige beklimming van deze Reus der Reuzen. Afstand is 15,8 kilometer aan 8,5%. Na het ronden van de top gaat het bergafwaarts (vol risico) richting de eindstreep in Maulacène. Welke klassementsrenners durven het aan om de concurrentie hier te testen? Daarna volgt in etappe 12 een (min of meer) vlakke rit. Zijn alle rappe sprinters nog in koers na de Ventoux is de hamvraag. Ook de 13e etappe biedt kansen aan de snelle mannen. Al kunnen ontsnappingspogingen roet in het sprinterseten gooien. Zaterdag 10 juli wacht etappe 14. Een heuvelrit die voor de nodige strijd kan zorgen. Er staan 5 beklimmingen op de routekaart. Ongetwijfeld zullen er renners zijn die deze dag hebben aangestreept om een poging te wagen een rit in de Tour op hun palmares bij te schrijven. De 2e volledige week van Tour 2021 wordt afgesloten met etappe 15. Een bergrit waarvan de finish ligt in het ministaatje Andorra. Het dak van de Tour dus premie voor Souvenir Henri Desgrange. Belangrijker is de ritwinst en wellicht een poging om de felbegeerde Gele Trui te veroveren! Die is tenslotte in het leven geroepen door de stichter van De Ronde, Monsieur Desgrange.

Laatste week

Maandag 12 juli wacht er een welverdiende 2e rustdag. De pittige 3e en laatste week van deze Tour begint met etappe 16. Een pittige opgave met beklimmingen van Col de Port, Col de la Core & Col de Portet d’Aspet. Op laatstgenoemde helling staat het monument ter nagedachtenis aan de in 1995 hier verongelukte Fabio Cassartelli. De slotklim is Côte de Aspret-Sarrat. Lijkt een makkie met 1,2 km. a 5,5% maar de gedane inspanningen spelen een grote rol. Etappe 17 wordt door parcoursbouwer Thierry Gouvenou bestempeld als De Koninginnenrit! En daarin heeft hij volkomen gelijk. Bovendien is het 14 juli dus de Franse Nationale Feestdag. Na een vlakke aanloop van 115 kilometer volgen de Pyreneeën-reuzen elkaar vlot op. Op het klimprogramma staan; Col de Peyresourde (13,2 km tegen 7%), Col de Val Louron-Azet (7.400 meter á 8,3%) en aankomst op Col du Portet. Slotklim is 16 kilometer en gemiddeld 8,7%), daar ligt de verlossende eindstreep. Deze dag zullen de klassementsrenners zeker proberen aan te grijpen om hun slag te slaan. Maar etappe 18 is ook “geen klein bier”, Een korte bergrit (129,7 kilometer), echter er wachten wel 2 vreselijke beklimmingen. De 1e is de beruchte Col du Tourmalet (17.100 meter tegen 7,3% met stroken van 12%). De finish is bovenop Luz-Ardiden. Deze reus telt 13 kilometer met een gemiddelde van 7,4%. Hier zou de Tour wel eens beslist kunnen worden. 19e etappe is vlak, zijn er nog sprinters over na alle bergen of wordt het een vluchtpoging van dapperen? 20e en voorlaatste etappe is een tijdrit van 31 kilometer. Overwegend vlak maar de heuveltjes vormen een serieuze uitdaging. En sinds 2020 weet men dat zo’n laatste individuele rit tegen de klok voor daverende verrassingen kan zorgen. De renner die na deze etappe de Gele Trui mag aantrekken is zeker van de eindoverwinning. Ook editie 108 van de Tour wordt afgesloten met de feestelijke 21e etappe naar Parijs. Daar wacht op de Champs-Élysées de meest begeerde ritzege van het seizoen. Winnen in Parijs staat gelijk aan zegevieren in een klassieker. En dan zit de Ronde van Frankrijk 2021 er na ruim 3 weken op.

De Grote Vier

Er zijn 4 renners die 5 Tourzeges behaalden. Hun namen en daden spreken voor zich. Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault & Miguel Indurain. En ooit was er een Amerikaan die 7 maal won. Zijn door massa’s doping besmette naam is definitief -en volkomen terecht- verwijderd bij alle uitslagen.
Veel kijkplezier toegewenst vanaf 26 juni bij de allergrootste wielerwedstrijd ter wereld! Wielergroeten van... De Bezemwagen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding