Afbeelding
Foto:

Afspraken arbeidsmigranten West-Brabant als voorbeeld

Het maken van regionale afspraken tussen overheden is één van de strategieën uit de 'Brabantse Aanpak Arbeidsmigratie'. De provincie is aanjager van de regionale afspraken in verschillende Brabantse regio's. De regio West-Brabant is één van de koplopers - zeker als het gaat om integrale afspraken - en heeft afgelopen periode dan ook als voorbeeld voor andere regio's gediend. Het afsprakenkader is helemaal in lijn met de provinciale visie op arbeidsmigratie en wordt daarom medeondertekend. Met deze afspraken maakt de regio stappen om de omstandigheden voor arbeidsmigranten te verbeteren, op het gebied van huisvesting, werken en leren en welzijn.


Hoogste Brabantse onderscheiding voor directeur Brabants Landschap

Jan Baan, directeur van het Brabants Landschap, heeft bij zijn afscheid de Provinciepenning en het Ereburgerschap van Brabant ontvangen uit handen van de Commissaris van de Koning, Ina Adema. Jan Baan kreeg de hoogste onderscheiding van Brabant op grond van zijn bijzondere verdiensten voor natuur en cultuur in de provincie en zijn rol als bruggenbouwer tussen natuur en landbouw.

Jan Baan werkte bijna 40 jaar voor het Brabants Landschap, waarvan de laatste 20 jaar als directeur. Hij speelde een belangrijke rol bij de samenwerking tussen natuur- en landschapsorganisaties, de waterschappen en de landbouworganisaties. Onder zijn leiding groeide het Brabants landschap uit tot een landelijk toonaangevende organisatie die, met de steun van circa 30.000 beschermers, ruim 18.000 hectare natuur, van oost tot west, in Brabant beheert.

“Een woning voor een stal”; Ruimte voor Ruimte bestaat 20 jaar

Dát was de opdracht die de Provincie Noord-Brabant samen met private partijen in 2001 meegaf aan de door haar opgerichte Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte. Het begon in 2001 met een grote woningbouwbehoefte, een varkenspestepidemie en vanuit de EU de opdracht tot het inperken van fosfaatrechten. Zo ontstond de Ruimte voor Ruimte-regeling: het ontwikkelen van bouwkavels in ruil voor de sanering van (agrarische) bebouwing. Sinds 2001 zijn er al meer dan 2.000 bouwkavels verkocht. In 2017 werd Provincie Noord-Brabant 100% aandeelhouder. Vanaf toen ging Ruimte voor Ruimte inhoud geven aan maatschappelijke vraagstukken zoals binnenstedelijke herstructurering, het omvormen van oude recreatieparken en het realiseren van nieuwe natuur. Het 20-jarig jubileum van Ruimte voor Ruimte wordt onder andere gevierd met de podcast serie ‘Ruimte voor Samenspraak’. Met experts wordt gesproken over de huidige woningbouwbehoefte in Brabant, actuele maatschappelijke vraagstukken, toekomstige ontwikkelingen en duurzame oplossingen.

Fotowedstrijd: Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte heeft de afgelopen twee decennia bijgedragen Brabant een basis te geven voor het wonen van morgen. Maar wat houdt het leven en wonen in het Brabant van morgen in en hoe zien Brabanders dat zelf? Vanwege haar 20-jarig jubileum organiseert Ruimte voor Ruimte een speciale fotowedstrijd. Ben jij een Brabantse (hobby)fotograaf? Vang dan jouw visie over leven en wonen in het Brabant van morgen in een ultieme foto. En maak kans op mooie prijzen waaronder een plek in een speciale expositie in het Provinciehuis in Den Bosch. Meer informatie over de wedstrijd en de voorwaarden waar je aan moet voldoen lees je op de website van Ruimte voor Ruimte/fotowedstrijd. De wedstrijd loopt tot 31 juli aanstaande.




Afbeelding