Afbeelding
Foto:

Jaarrekening Woensdrecht: positief resultaat 1,4 miljoen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Wethouder Henk Kielman heeft donderdagmiddag de jaarrekening 2020 van gemeente Woensdrecht gepresenteerd. Daarin staat precies hoeveel geld er is binnengekomen én hoeveel geld er is uitgegeven. Uiteindelijk is er onderaan de streep een bedrag van 1,4 miljoen euro overgebleven, in een bijzonder jaar vanwege corona.

Wethouder Kielman licht toe: “We leven in een periode vol onzekerheden. Dat betekent dat een mooie sluitende begroting snel kan veranderen als we niet alert blijven. Belangrijk in dit verband zijn: de bouwbeperkingen door de stikstof wetgeving, de te lage bijdrage van de rijksoverheid voor de jeugd en de WMO, de voortdurend stijgende kosten van afvalverwerking, de nieuwe omgevingswet, de herijking van het gemeentefonds, de renteontwikkelingen, nog efficiëntere interne bedrijfsvoering en natuurlijk de coronapandemie met alle financiële en zeker ook economische gevolgen. We steunen onze horeca en andere ondernemers in dit verband.”

Het overschot van ruim 1,4 miljoen euro wordt veroorzaakt door een aantal voor- en nadelen. Zo laat programma 1 (Sociaal domein) een positief saldo zien van 748.000 euro. Dit saldo is onder meer ontstaan door voordelen op Jeugd, onderwijs en Buig (Bundeling Uitkeringen Inkomensvoorzieningen Gemeenten) gelden en een nadeel op WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) huishoudelijke hulp. Programma 2 (Ruimte) laat een nadeel zien van 593.000 euro. Dit nadeel wordt met name veroorzaakt door lagere opbrengsten uit grondexploitaties.
Programma 3 (Leefomgeving) geeft een positief resultaat weer van 309.000 euro mede als gevolg van lagere uitgaven in de openbare ruimte en IDOP investeringen. Programma 4 (Economie) geeft een positief resultaat weer van 177.000 euro welke met name wordt veroorzaakt door een positief (incidenteel) saldo op afval en een positief effect van ICAReSgelden. Programma 5 (Bestuurskracht) laat een positief resultaat zien van 87.000 euro, met name door lagere Vennootschapsbelasting kosten.

Het bedrag dat daadwerkelijk overblijft (inclusief het begrotingsresultaat) is dus een bedrag van ca. 1,4 miljoen euro. Dit positieve resultaat wil het college gebruiken voor de volgende bestemmingen: a. 9.920 euro restant coronamiddelen 2020 wordt toegevoegd aan het coronabudget 2021; b. 300.000 euro wordt gebruikt voor een nieuw te vormen bestemmingsreserve ‘Personele veerkracht'; c. 59.365 euro wordt gebruikt om de voortdurend stijgende kosten van afvalverwerking op te vangen; d. 25.000 euro wordt gereserveerd voor de voorfinanciering van nieuwe Europese projecten; e. Het restant van 1.011.408 euro gaat naar de algemene reserve. De jaarrekening 2020 wordt op 8 juli behandeld in de gemeenteraad.