Patrick Snijders toont de werktekening.
Patrick Snijders toont de werktekening. Foto: Bep Tielemans

Herinrichting overstort Langstraat bijna klaar

HALSTEREN - In De Melanen in Halsteren wordt met man en macht gewerkt aan het project 'Herinrichting overstort Langstraat', waarbij de capaciteit van de rioolberging flink is vergroot. Projectleider Patrick Snijders van het bedrijf Gubbels Infra en Milieu BV dat het karwei compleet uitvoert in opdracht van gemeente Bergen op Zoom en waterschap Brabantse Delta licht toe wat de werkzaamheden in het recreatiegebied inhouden.


Snijders (46) is woonachtig in Halsteren en werkt vanuit de vestiging van Gubbels aan de Moervaart in Bergen op Zoom. Sinds drie jaar is hier een kantoor van Gubbels Infra en Milieu BV, Gubbels Sloop- en Asbestsaneringen BV en Grondbank Top de Kragge BV gevestigd, welke onder de Gubbels Bedrijven vallen. Het moederbedrijf is gevestigd in Helvoirt. Bij de grondbank worden alle soorten grond en puin ingenomen en gerecycled. Vanwege het aantal projecten in West-Brabant en Zeeland is in deze regio in 2018 een extra vestiging gerealiseerd. Groot project was de sanering van het voormalig Nedalco-terrein in Bergen op Zoom, de huidige Schelde Vesting. Naast het project aan de Langstraat is het bedrijf momenteel in Halsteren ook werkzaam op het terrein van de voormalige Zuneha op de hoek Wouwseweg - Steenbergseweg.


Groene berging

Patrick Snijders geeft desgevraagd uitleg over het project in De Melanen. "Om de wijk Rode Schouw te verlossen van wateroverlast bij hevige regenbuien zijn de rioolbuizen 125 meter verlengd. Dat is gebeurd langs het grasveld vooraan in De Melanen. Aan het einde is een overstort geplaatst. Bij extreme weersomstandigheden kan het water uitmonden in een groene berging. Die zie je niet want er komt een vloeistofdichte mat met een bedekking van gebiedseigen grond overheen. Het maaiveld is daar iets verlaagd. Er is rekening gehouden met het feit dat het om natuurgebied gaat en dat de ingreep niet echt storend is. Bij de overstort zijn ook diverse vuilroosters aangebracht om vuil in de put te houden."


Afrondende fase

De projectleider toont op locatie het resultaat van de werkzaamheden die tot nu toe zijn uitgevoerd. "Het karwei is in de afrondende fase, we verwachten over een paar weken helemaal klaar te zijn. We zijn nu nog bezig met het afwerken van de groene berging, hier komt ook nog een hek omheen. De dijk langs het trapveld wordt ingezaaid met bloemenmengsel en de grasmat wordt opnieuw ingezaaid." Gubbels Infra en Milieu BV werkt hiervoor samen met lokale bedrijven. Aardige bijkomstigheid is dat slechte paden in de omgeving van de werkzaamheden en passant zijn opgeknapt. "Door wortelopdruk was een gedeelte van de wandelpaden onbegaanbaar geworden. Bij ongeveer de helft is slecht asfalt verwijderd, de paden zijn geëgaliseerd. Wandelaars zullen hier blij mee zijn", aldus Patrick Snijders.


"Over enkele weken helemaal klaar"





Patrick Snijders op de gerealiseerde overstort die uitloopt in een groene berging.