Dorpsraad Halsteren zoekt nieuwe voorzitter

HALSTEREN - In de laatste online vergadering van Dorpsraad Halsteren maakte voorzitter Piet Soffers bekend dat hij zijn taken wil neerleggen. Soffers woont inmiddels anderhalf jaar niet meer in Halsteren en zegt de binding met het dorp kwijt te zijn.

"Laatst kreeg ik een vraag over hoe het staat met de riooloverstort in De Melanen en moest het antwoord schuldig blijven. Daarnaast ben ik ook regelmatig weg met de caravan. Het is beter dat iemand anders de bestuurlijke functie van voorzitter dorpsraad van mij overneemt", zo deelde Soffers mee. Omdat geen van de andere bestuursleden spontaan reageerde op zijn oproep, ontstaat een vacature binnen het dagelijks bestuur van Dorpsraad Halsteren. Naast leden van de dorpsraad kunnen ook belangstellenden van buitenaf worden voorgedragen. De taakomschrijving is te vinden in het huishoudelijk reglement.

Over de aanleg van een fietspad door 't Laag wist Wout Huijgens te melden dat de gemeente een natuurwetvergunning heeft afgegeven. "Realisatie komt daarmee weer een stap dichterbij". Op de vraag 'of het materiaal van het fietspad een probleem' is liet Huijgens weten dat het 'meer om verstoring van de fauna gaat'.


Auvergnepolder

In de Auvergnepolder spelen twee zaken: uitbreiding van industrie en een verdeelstation van TenneT. Dit verdeelstation hoeft niet per se op industrieterrein te komen. In een gesprek onlangs tussen de dorpsraad en wethouder Jeroen de Lange kwamen onder meer het rapport van de HAS en het Manifest Bedrijventerreinen als basis aan de orde. Kern van de boodschap die vanuit de dorpsraad is aangegeven is 'Van de polder moet je afblijven'. Opschuiven van de bosrand werd als logisch beschouwd. Na het zomerreces komt er een dialoogavond in de vorm van een fysieke bijeenkomst.

Cora Hoogcarspel legde aan het bestuur voor 'of Dorpsraad Halsteren toch geen fout heeft begaan door meteen met een voorstel te komen zonder eerst bewoners te benaderen'. Er is flinke kritiek gekomen op de suggestie vanuit de dorpsraad bestaand bedrijventerrein bij Sabic door te trekken en een stuk bos te verplaatsen. Voorzitter Piet Soffers kan zich de reacties voorstellen, met name van omwonenden, maar stelt dat het juist de bedoeling is discussie op gang te brengen. Hoogcarspel vindt dat de dorpsraad e.e.a. recht moet zetten als er een discussieavond komt. "De groenstrook verplaatsen zit me ook niet zo lekker, mensen denken hier heel anders over, het is geen waardeloos bos."

Eugène van den Eijnden reageerde: "Dit kun je nooit goed doen, het is in het bestuur besproken en de dorpsraad heeft het naar buiten gebracht. Het onderwerp Auvergnepolder speelt al twintig jaar. De gemeenteraad heeft het college opdracht gegeven de Auvergnepolder te bekijken. Als dorpsraad hebben we slechts een suggestie gegeven." Wat verplaatsen van de groenstrook betreft, dat is volgens Van den Eijnden aan regels gebonden en schept zelfs kansen: "Als je het bos verplaatst, kun je een mooie groene corridor creëren met biobased industrie. Er verandert dan inderdaad iets voor bewoners." Toegankelijk maken van de spie is belangrijk.

Wim Buijs vond dat de dorpsraad het toch goed heeft aangepakt door 'juist mensen te prikkelen' en te voorkomen dat 'anderen vóór de dorpsraad gaan beslissen'. Secretaris Peter Tange vond nu al discussiëren over de groenstrook te ver gaan: "We moeten als dorpsraad niet de indruk wekken dat wij bepalen, het is maar een voorzet."

Verdeelstation

Wat de locatie voor ontwikkeling van een heel groot verdeelstation voor het hoogspanningsnetwerk betreft is de groenstrook ook steeds van belang. "Gunstig is dat groot transport voor aanleg van het verdeelstation over het Schelde-Rijnkanaal en de dijk kan plaatsvinden", stelde Van den Eijnden.

Dan speelt ook nog een fietsroute door de Auvergnepolder. Wout Huijgens: "Wij zijn door de werkgroep bijgepraat. Het is de intentie om het fietspad in 2023 klaar te hebben, vooral op het gedeelte met betrekking tot de watersnoodramp."


Diverse onderwerpen

Op 18 juni vindt de officiële overdracht plaats van het beheer van het hertenkamp op De Beek aan de opgerichte stichting. Wethouder Petra Koenders gaat met de familie Bronwasser van Villa de Beek in gesprek. Komend najaar zal er weer een rondrit met het college plaatsvinden. Bij Zorgcentrum Sint Elisabeth zijn de vleermuizen vertrokken en er is een sloopvergunning aangevraagd. In januari 2022 starten vanaf de rotonde Vogelenzang de werkzaamheden voor vernieuwing van de Halsterseweg. Slechte gedeelten van de weg worden nog opgevuld.
In de rondvraag werden vragen gesteld over het circus Barani dat afgelopen winter de tenten opsloeg op een privé terrein bij de Bremberg: 'Mag dat eigenlijk allemaal wel' en 'wat is de bedoeling'? 'Er is sympathie voor de circusmensen maar we hebben ook te maken met omwonenden.' De circusfamilie zou blijven tot er weer voorstellingen mogelijk zijn en dat kan nu snel gaan. Bij gemaal De Pals in de polder is het waterschap bezig een visdoorgang te realiseren. Het bestuur van Dorpsraad Halsteren bepaalt eind juni of de vergadering begin juli doorgaat, anders wordt het september.