Afbeelding
Foto:

De Wandelaar: Juist nu takken snoeien?

*HALSTEREN - 'De Wandelaar', die regelmatig in het oog springende zaken meldt, verbaasde zich onderweg in de omgeving van De Schans over het volgende:

"Eindelijk; na het lange, koude en natte voorjaar staan de bomen weer vol in blad. Goed voor de zuurstofproductie en ook de vogels broeden weer. Gaat de gemeente juist nu takken snoeien, ik snap er niets meer van!"

De Wandelaar blijkt overigens niet de enige die zich dit afvraagt. Bewoonster Rosemarie de Groot ergerde zich afgelopen week ook mateloos aan het verstoren van vogeltjes in het broedseizoen. "Ik heb diverse malen vergeefs geprobeerd de gemeente hierover te bellen maar blijkbaar is het personeel er wegbezuinigd. In zowat de hele wijk worden momenteel takken van bomen gesnoeid terwijl er volop jonge vogeltjes in zitten. Het slaat nergens op om hun rust zo te verstoren. Bovendien maakt het versnipperen van de takken een hoop lawaai."

Woordvoerder Erwin Stander reageert: "Het boomonderhoud is een taak die jaarrond uitgevoerd wordt. Nu, in het broedseizoen, zijn we uiteraard extra alert op verstoring van vogels en dieren in het algemeen. Wanneer een nest of jonge vogels in een boom wordt gezien doen we daar geen snoeiwerk. Voordeel van snoeien in dit seizoen is echter dat de boom direct de genezing van de snoeiwond inzet. Er is dus minder risico op ziekten via snoeiwonden. In de winterperiode is de boom niet actief en wordt de genezing van snoeiwonden later actief met een groter risico op een ziekteaantasting. Daarnaast is in het voorjaar en zomer veel beter zichtbaar waar de dode takken in de bomen zitten. Vooral in de wat oudere bomen vinden we veel dood hout in bomen. Dit neemt de laatste jaren door de drogere en warmere zomers sterk toe. We hebben dus vanuit veiligheid ook een reden om nu te snoeien."

Stander vult nog aan: "Het is niet de bedoeling dat inwoners steeds geen gehoor krijgen als er gebeld wordt. Er zijn verschillende mogelijkheden om in contact te komen met de gemeente. Uiteraard kan er sowieso een melding worden gedaan via de Buiten Beter app, maar ook via de gemeentelijke site. Tenslotte is bellen tijdens kantoortijden mogelijk via het algemeen nummer 140164 of via 0164-277000.

Takken snoeien in tijd van vogelnestjes ...
Afbeelding