Ellis Kahlé is de nieuwe directeur van Curio steenspil in Halsteren.
Ellis Kahlé is de nieuwe directeur van Curio steenspil in Halsteren. Foto: Dennis van Loenhout

Nieuw enthousiasme op Steenspil

HALSTEREN – Sinds januari heeft de Halsterse vmbo-school Curio steenspil een nieuwe directeur. Elles Kahlé brengt een vracht ervaring en nog meer enthousiasme naar Halsteren. Daarmee hoopt ze een trotse school nog wat trotser te kunnen maken.

“Eindelijk begint het weer op een normale school te lijken”, verzucht Elles Kahlé (43) opgelucht. Kort voor het interview werd bekend dat middelbare scholen vanaf 7 juni weer volledig open mogen. Voor leerlingen en personeel zijn er zelftesten beschikbaar, en Kahlé merkt dat dat rust brengt onder leerlingen en personeel. “Ook het feit dat steeds meer mensen zijn gevaccineerd helpt mee”, zegt Kahlé, “op Curio steenspil boffen we met het feit dat we een groot gebouw hebben waar we afstand kunnen hebben. Zo kan iedereen zich veilig voelen, en kunnen we toch weer samen naar school. Eindelijk.”

Ze is al ruim 20 jaar actief in het onderwijs, de laatste jaren bekleedde Elles Kahlé een managementfunctie bij Curio scala in Teteringen. Toen ze hoorde dat steenspil-directeur Mak Nobelen met pensioen zou gaan besloot ze haar kans te grijpen: “De regie over een school hebben, met een team bekijken hoe we kunnen vernieuwen, innoveren en leerlingen kunnen uitdagen, daarvan krijg ik energie!” zegt ze. Van origine is Elles Kahlé docent geschiedenis, en vanuit dat perspectief beschouwt ze de coronacrisis als een interessante tijd, waaruit veel lessen geleerd kunnen worden. Maar moeilijkheden waren er ook, kennismaken met je nieuwe school als het onderwijs op afstand plaatsvindt valt namelijk niet mee: “Ik heb online veel kennismakingsgesprekken gevoerd met mijn nieuwe collega’s, waarin ik ze onder andere vroeg waarom ze trots zijn op Curio steenspil. Hun antwoorden voerden vaak terug op de relatie die Curio steenspil onderhoudt met bedrijven in de regio, en de mooie, realistische opdrachten die dat oplevert voor onze leerlingen. Zo vaak het kon was ik fysiek aanwezig op school. Daar zag ik een relatief kleine school met een enorm aanbod voor leerlingen, dat heel mooi aansluit op bedrijven en hun behoeftes en wordt gedreven door gemotiveerde en creatieve docenten. De school staat in het groene buitengebied, maar is door goede afspraken met het openbaar vervoer toch goed bereikbaar. Er is hier veel om enthousiast voor te zijn en op voort te bouwen!”

Lees verder op pagina 6.

Elles Kahlé is een directeur die haar roots in het klaslokaal heeft. Nog tot vorig jaar gaf ze enkele uren per week les, en ook op Steenspil valt ze in als dat nodig zou zijn. "Lesgeven is een heerlijke hobby”, zegt ze, "en het zorgt ervoor dat ik de uitdagingen en problemen van mijn collega's nog beter begrijp.” De coronacrisis bracht de leerlingen van Curio steenspil een grote mate van zelfstandigheid bij, ziet Kahlé. "Tijdens de coronacrisis hebben ze misschien niet alles kunnen leren zoals dat gepland was, maar hebben ze zeker ook nieuwe vaardigheden opgedaan. Zelfstandigheid hebben ze nodig als volwassene, en past goed binnen de nieuwe onderwijsvisie van Curio, die zich richt op een leven lang groeien, zelfstandigheid, maatwerk en onderwijsvernieuwing. Op die vlakken hebben we zeker lessen geleerd uit het afgelopen jaar. En als geschiedenisdocent weet ik: elke crisis brengt een wil om er sterker uit te komen. We gaan geschiedenis schrijven!”

Afbeelding