Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Woninginrichting Groffen
verhuist naar Hoogerheide

WOENSDRECHT – Hij stopt niet met zijn werkzaamheden, maar de verhuizing van woninginrichter Fons Groffen, die vertrekt uit Woensdrecht, betekent toch het einde van een tijdperk. Gelukkig is er goed nieuws: Groffen verhuist “maar” naar Hoogerheide, en hij blijft actief in zijn vak.

Woensdrecht en Fons Groffen hebben een lange historie met elkaar. Die begon op 4 juni 1950 in Non Plus Ultra, daar werd Fons Groffen geboren. Zijn ouders waren uitbater van het café, dat ze eind jaren '90 aan de familie Palinckx verkochten. "Vooral mijn moeder en mijn zus hielden zich bezig met het café”, vertelt Fons. "Achter het café, waar nu de feestzaal is, begon mijn vader in 1952 een auto- en meubelstoffeerderij. In 1966 besloot ik bij mijn vader in de zaak te gaan werken, maar hij vond het beter dat ik het vak eerst elders zou leren.” Tijdens die drie stagejaren ontdekte Fons dat hij het vak van woningstoffeerder nóg leuker vond. "Ik vind het leuk om bij mensen thuis te komen, en niet de hele dag in een werkplaats te werken”, zegt hij, "bovendien is de afwisseling mooi. De ene dag werk je met vloeren, dan weer met gordijnen. En het is een ambacht, je moet dit vak echt in de vingers hebben.”
Inmiddels oefent Fons zijn vak al ruim 50 jaar uit, en is zijn winkel in de oude pastorie nog nauwelijks weg te denken uit Woensdrecht. Toch gaat dat per 1 juli gebeuren. Fons en Joke Groffen hebben hun pand verkocht. Met een beetje pijn in het hart, geeft Fons toe: "In de oorlog is de kerktoren van Woensdrecht na een bombardement op de pastorie gevallen. Mijn opa heeft de pastorie toen hersteld. We hebben hier dus nogal wat historie. Gelukkig gaan de nieuwe bewoners het pand in oude glorie herstellen.” Fons Groffen wordt binnenkort 71 en heeft geen opvolger. Hij wil het wat rustiger aan gaan doen, maar aan stoppen denkt hij niet. "Ik heb weinig hobby's en vind mijn vak nog veel te leuk. Daarom werk ik voortaan op afspraak, zodat ik bij mensen thuis kan komen. We blijven gordijnen, laminaat, vloerbekleding, pvc en binnenzonwering leveren. Volgend jaar bestaat de zaak 70 jaar. Dat vind ik een mooie mijlpaal, die wil ik zeker nog volmaken!”