Jenny Bogers
Jenny Bogers Foto: Dennis van Loenhout

Boerinneke Bogers gaat gewoon door

HOOGERHEIDE - Op één van de mooiste plekjes van Hoogerheide, met uitzicht over Bergen op Zoom verbouwde Boerke Bogers zijn asperges. Toen Piet – Boerke – Bogers in 2015 overleed zette zijn echtgenote Jenny de familietraditie voort, met hulp van haar zoon, dochter en schoonzoon. Boerinneke Bogers zet een leven lang ervaring in zodat de regio kan genieten van de beste streekproducten. Dat doet ze nog steeds met veel plezier.

Ze is inmiddels 75, maar Jenny Bogers is ervan overtuigd dat het hele jaar lang “buiten bezig zijn” en het contact met klanten in haar boerderijwinkel haar jong houden. Dat neemt niet weg dat het overlijden van haar echtgenoot Piet – met wie ze al sinds 1970 asperges verbouwde – in 2015 haar hard raakte: “Het kostte me toen veel moeite om weer op te starten”, geeft ze toe, maar aan mijn zoon Peter, mijn schoonzoon Walter en mijn dochter Marjan heb ik heel veel steun gehad. Zij helpen me op de boerderij, en zo zetten we voort wat de ouders van Piet begonnen voor hij in 1970 het stokje overnam. Zeker de laatste jaren merken we hoeveel mensen van streekproducten zijn gaan houden.”

De Brabantse Wal Asperge is inmiddels beroemd tot ver buiten de regio. Temidden van al die roem blijft Jenny Bogers bescheiden en dat is te zien in haar boerderijwinkel. “Wat we verkopen? Asperges natuurlijk, en èrpels en eiers. Alles wat je nodig hebt om asperges lekker te maken. We hebben ook sauzen, sappen, wijntjes, Zeeuwse zeekraal, lamsoor, en achterham en aspergesoep van Ron Tak uit Ossendrecht. Bij ons koop je een complete maaltijd. Onze automaat voor seizoenproducten is bovendien elke dag tussen 8.00 uur en 20.00 uur open!”

Jenny Bogers is wars van marketingtermen als “beleving”, maar past ze toch toe in haar winkel. “Ik heb gemerkt hoe leuk mensen het vinden om zelf hun eieren in een dooske te doen”, zegt ze, “daar had ik nooit bij stilgestaan, maar het is heel mooi om te zien. Mensen genieten echt van streekproducten, zeker als ze kunnen zien waar die vandaan komen. De telersvereniging, maar ook de Proefmei hebben daar veel aan bijgedragen. Dat zagen we zeker vorig jaar, toen hadden we een gigantisch druk aspergeseizoen. Een tripje naar de boerderijwinkel en een etentje thuis met streekproducten, dat was toen echt een uitje voor mensen in de coronacrisis. Dat zien we ook dit jaar nog doorwerken. Mensen helpen en ze vertellen over onze producten vind ik nog steeds leuk. Stoppen ben ik zeker nog niet van plan!”


Recept

Zelf eet Jenny haar asperges het liefste puur, op simpele en goudeerlijke wijze. Haar tip voor het beste aspergerecept? “Met een botersaus, een hardgekookt ei, krieltjes en zeekraal. En lekkere ham natuurlijk”, zegt ze, “afhankelijk van de dikte moet je de asperges 4 tot 8 minuten koken. Heel belangrijk is dat je ze even laat nagaren. Dan zijn ze écht op hun best.”


Boerderijwinkel Boerke Bogers is gevestigd aan de Vossenweg 4 in Hoogerheide.