Mirjam Geers met haar dochter Nienke.
Mirjam Geers met haar dochter Nienke. Foto: Dennis van Loenhout

De Zon schijnt op school

ZUIDWESTHOEK - HALSTEREN - REGIO - “Zonnetjes” worden ze genoemd, de kinderen met een beperking die binnen scholen in de regio worden opgevangen door de Stichting Zorg en Onderwijs Nu. Als zonnetje nemen kinderen met een beperking deel aan het “normale” leven, hebben ze plezier en zetten ze stapjes in hun ontwikkeling. Hoe klein ook: elk stapje is een zonnestraal!

Het was haar dochter Nienke die Mirjam Geers aanzette tot het idee dat later zou uitgroeien tot de Stichting Zorg en Onderwijs Nu. “Nienke is meervoudig gehandicapt. Ze kan niet veel, ze kan alleen maar kijken en lachen. We zochten een passende omgeving voor haar, maar waren voor ons middelste kind ook op zoek naar een school. Voor haar kwamen we terecht op een basisschool in Hoogerheide, die ons zo goed beviel dat we vroegen of Nienke er niet óók terecht zou kunnen, met haar eigen verpleegkundige. Dat beviel enorm goed. We zagen dat het haar goed deed om bij andere kinderen te zijn, en we zagen hoe die kinderen ook leerden van Nienke’s aanwezigheid. Eerst kwamen er allerlei vragen. Van “Waarom zit je in die rolstoel?” tot “Is het besmettelijk”, maar het duurde niet lang, of Nienke was op school gewoon Nienke. Ze hoorde erbij. En hoewel ze niet kan vertellen hoe goed dat voelt zagen we dat ze plezier had. Dat gevoel gunnen we meer kinderen, en hun ouders.”

Wat klein begon is inmiddels een stichting die groepen heeft op de Halsterse basisschool Rode Schouw en School Oost en basisschool De Kreek in Bergen op Zoom. Elke groep heeft een deskundige begeleider, en er is een logopedist, een fysiotherapeut en een orthopedagoge beschikbaar voor de kinderen. Ze hebben bovendien alle ruimte om hun rust te nemen. Niets is verplicht, maar elke minuut die ze kunnen deelnemen aan het schoolleven is winst, zegt Mirjam: “Deze kinderen zitten niet op school om te leren lezen of schrijven, maar gewoon om deel te zijn van het normale leven. Wij zijn er voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Met hen onderhouden we nauw contact over de vorderingen van hun kind, en de lijnen zijn kort. We vinden het vooral fijn dat ouders nu de keuze hebben om hun kind bij ons, of in een reguliere instelling te plaatsen. Want ook dat kan natuurlijk een goede keuze zijn. Het gaat erom dat je als ouder kunt kiezen wat bij jou en je kind past. Wij brengen graag een beetje zon in het leven van kinderen met een beperking!”



"Op school om deel te zijn van het normale leven"