Elise Coppens en Jo Besters.
Elise Coppens en Jo Besters. Foto:

Jong ontmoet oud op het dorp

HALSTEREN – Jongeren en ouderen: ze leren van elkaar en vullen elkaar aan. Dat gebeurt in het hele dorp, maar vooral bij de dagbesteding Op het Dorp in Halsteren. Activiteitenbegeleidster Elise en haar oudere cliënten hebben daar veel aan elkaar.

“Zoals zij grappen uithaalt met haar moeder, dat had ik vroeger niet moeten proberen!” lacht de 82-jarige Jo Besters. Elise Coppens (21) heeft geluk, want haar moeder Yolande is ook haar baas, en daar kan ze wel een potje bij breken.
“Met die jonge meiden van nu gaat het allemaal veel spontaner dan vroeger. Niet dat Elise brutaal of respectloos is, ze is gewoon een vrolijke flapuit.”


Mooier

Vrolijke flapuit of niet: Elise weet wat ze doet, en koos er heel bewust voor om met ouderen te gaan werken. “Toen de coronacrisis begon raakte ik mijn werk in een hotel kwijt, en ben ik bij mijn moeder in dit vak gerold. Daardoor heb ik beseft dat ik iets in de zorg wil, het is heel mooi en dankbaar werk waarin je echt iets voor iemand kunt betekenen. Ik vind het mooi dat ik in mijn werk de kans krijg om de laatste jaren van oudere mensen nog iets mooier te maken.”


Leren

Daar draagt de gezelligheid bij Op het Dorp een steentje aan bij. Als Elise’s vrolijkheid en spontaniteit een mooie les zijn voor de ouderen, dan betekent dat niet dat er voor Elise niet ook heel veel te leren valt. “Natuurlijk leer ik heel veel van onze ouderen! Van Jo heb ik pas nog geleerd hoe je worteltjes moet koken!” lacht Elise. Maar ze leert ook serieuzere zaken: “De mensen op onze dagbesteding hebben stuk voor stuk interessante levens geleid. Sommige mensen hebben de oorlog nog meegemaakt, of de Watersnoodramp. De verhalen daarover vind ik heel mooi. Die zeggen me zoveel meer dan alles wat ik ooit op school gehoord heb. Dit zijn ervaringen van mensen die ik ken, en die dat zelf hebben meegemaakt. Ja, dat is heel leerzaam.”


Vrolijk

Aan mooie gesprekken dus geen gebrek bij Op het Dorp. Dat vindt ook Jo Besters: “Thuiszitten, dat is niks voor mij. Bij Op het Dorp is het altijd gezellig, en dat komt zeker ook door de spontaniteit en vrolijkheid van Elise. Ik vind het ook leuk om te zien hoe wij, ouderen, verder vooruit kijken dan jongeren. Daarmee zeg ik niet dat wij het beter doen, maar zoals Elise zegt kunnen we van elkaar leren en dat is mooi. Het enige is: ik zou willen dat ik nog zo goed uit de voeten kon als Elise. Daar ben ik wel een beetje jaloers op.”



"We kunnen van elkaar leren en dat is mooi"