Fenna Lijcklama à Nijeholt maakt deel uit van de studievriendengroep die in Halsteren het Dungeons & Dragons spel afrondt.
Fenna Lijcklama à Nijeholt maakt deel uit van de studievriendengroep die in Halsteren het Dungeons & Dragons spel afrondt. Foto: Bep Tielemans

Dungeons & Dragons in Halsteren

HALSTEREN - Dungeons & Dragons is een gezelschapsspel dat sinds de jaren 70 wordt gespeeld en meestal door een groep van drie tot zes personen, vaak studenten. In Halsteren sluit een groep van vijf studievrienden in het weekend een Dungeons & Dragons editie af die intussen drie jaar loopt.

Deze vriendengroep komt om de drie maanden een heel weekend, van vrijdag tot en met zondag, bij elkaar in een woning aan de Laurent Rampartstraat in Halsteren om het spel te spelen.

Fenna Lijcklama à Nijeholt (24) vertelt: "Wij spelen Dungeons & Drageons met z'n vijven in een groep die vanuit onze studie (chemie) is ontstaan. Doorgaans loopt een spel ongeveer twee jaar maar vanwege corona zijn we nu drie jaar bezig met deze editie van het rollenspel. Allemaal hebben we een zelftest gedaan om voor de afsluiting bij elkaar te kunnen komen. We treffen elkaar altijd in Halsteren omdat we hier een hele goede gastheer hebben en gezellig samen kunnen zijn en kunnen kletsen."


Karakters

Dungeons & Dragons is een gezelschapsspel waarbij een verhaallijn wordt bedacht door een van de spelers. Een verteller leidt het verhaal en iedere deelnemer speelt een karakter. Fenna Lijcklama à Nijeholt: "Sinds we met deze versie van het spel bezig zijn heeft iedereen vijf verschillende karakters gehad. In het begin van het spel stel je een doel dat je uiteindelijk wilt bereiken. Dit weekend is het voor ons zover dat we ons doel bereiken. Uitgangspunt was 'een slecht persoon die zielen aan het veranderen was tegen te houden'. Elke sessie waarvoor we bij elkaar komen, vergt heel veel voorbereiding. We beschouwen dit spel als een intensieve hobby waar we veel tijd en energie in steken. Alles wordt driedimensionaal geprint, we schilderen en tekenen veel. Het spel is aan veel regels gebonden maar het leuke eraan is dat jezelf keuzes kunt maken. Als groep vinden we het vooral leuk steeds meer elementen aan het spel toe te voegen."

Fenna kan alvast verklappen dat zij de volgende verhaallijn gaat bedenken als de huidige editie van Dungeons & Dragons is afgerond. "Dit beschouw ik echt als een hobby, vooral in het bedenken steekt veel tijd. Er wordt dan ook serieus werk van gemaakt. Het komende verhaal gaat naar verwachting twee jaar lopen en er worden steeds nieuwe ontwikkelingen voor bepaald."