Ad Schouw
Ad Schouw

In Memoriam Ad Schouw

onmisbare duizendpoot

HOOGERHEIDE – Afgelopen week overleed Hoogerheidenaar Ad Schouw op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van het coronavirus. De oud-politieman zette zich jarenlang onvermoeibaar in voor parochie De Bron, die hem nu moet missen. Het valt niet mee om iemand te moeten missen die eigenlijk onmisbaar is.

Rechtlijnig, recht door zee, doortastend, man van weinig woorden, een doener: het zijn zomaar wat termen die vallen als mensen proberen de persoon Ad Schouw te typeren. Hij was 52 jaar getrouwd met Hilda, vader van Eric en Miranda, opa van Jochem en Melissa, hij was meer dan 40 jaar lang politieman, hij hield van autorijden, van kijken naar wielrennen, voetbal en autosport, maar hij hield vooral van mensen. Ad Schouw wilde altijd helpen, hij wilde iedereen een plezier doen en slaagde daar heel vaak in.

Toen hij na zijn pensionering werd gevraagd om zitting te nemen in het bestuur van Parochie De Bron, dat op dat moment met een flink personeelstekort kampte, deed Ad Schouw dat op een voor hem typische manier. Hij zette zijn schouders eronder en toonde zich een kracht waar iedereen haast onvoorwaardelijk op kon bouwen. “Ik heb veel aan hem te danken”, zegt Hans de Kort, die 11 jaar lang pastoor was in Parochie De Bron, en in die tijd nauw samenwerkte met Schouw. “Ad was één van de dragende mensen van de parochie. Hij hield van orde en had een duidelijke mening, daarin herkenden we de politieman van vroeger, maar hij had ook humor en hij kwam op voor de vrijwilligers. Ad stond altijd klaar, voor iedereen, hij kon het niet laten. We denken aan zijn echtgenote en aan zijn kinderen en kleinkinderen, op wie hij zo trots was.”

Parochiemedewerkster Joke Rijsdijk herinnert zich vooral de onvoorwaardelijke belangstelling van Ad Schouw voor de parochievrijwilligers. "Als je Ad zag, dan hoorde je hem vragen of alles goed ging”, zegt ze, "als Ad wist dat er iemand op het parochiekantoor was, dan kwam hij belangstelling tonen. Als hij wist dat er een dienst was, dan kwam hij de verwarming aanzetten. Ad was er altijd, zo absoluut, op zoveel fronten.”
Dat vindt ook Hans de Kort. "Binnen de parochie was Ad alom aanwezig en dat gaf hem veel vreugde”, zegt hij. "We moeten hem nu missen, maar Ad zal altijd aan de parochie verbonden blijven. Daarvan ben ik overtuigd.” Het afscheid van Ad Schouw valt ook pastor Ryan Keetelaar zwaar: "Ik heb Ad niet meer kunnen bedanken en geen afscheid kunnen nemen. Maar dat hoeft ook niet. Ik zeg: tot ziens, bij God.”