Zangduo Anita en Ed vindt het soms onbegrijpelijk waarom een bepaald land het Songfestival wint.
Zangduo Anita en Ed vindt het soms onbegrijpelijk waarom een bepaald land het Songfestival wint. Foto: Dennis van Loenhout

Anita en Ed: "Geen voorspellers!"

HALSTEREN - REGIO - In Rotterdam staat het Songfestivalgeweld op het punt van losbarsten. Gaat Nederland het winnen? Die vraag, en meer, leggen we voor aan bekende, regionale artiesten. Anita en Ed haalden in 2014 de landelijke media rond het Songfestival. Hoe kijken zij naar de editie van 2021?

Dat ze al ruim een jaar nauwelijks kunnen optreden doet pijn voor Anita en Ed Kouwenhoven. “We missen de gezelligheid, we missen de contacten. We missen gewoon een heel belangrijk deel van ons leven, we treden al 43 jaar samen op!”, zeggen ze.

In 2014 stonden de landelijke kranten, radiostations en tv-programma’s in de rij voor een quote van Anita en Ed. In dat jaar vertegenwoordigde Trijntje Oosterhuis Nederland op het Eurovisie Songfestival met het nummer Walk Along. Anita plaatste een bericht op Twitter met de mededeling dat dat nummer wel een succes moest worden omdat “ay ay ay ay” was overgenomen uit hun hit “Chinees Indisch Restaurant”. “Een grap natuurlijk”, lacht ze, “maar iedereen belde: 538, Coen & Sander, Giel Beelen, iedereen! Dat was een mooie stunt!”

Circus

Omdat ze door de coronamaatregelen niet kunnen optreden, hebben Anita en Ed meer tijd om het Songfestival van dichtbij te volgen. “Vroeger zaten we met een briefje voor de tv om alle punten bij te houden, maar de laatste jaren is het Songfestival nogal een circus geworden”, vinden Anita en Ed.
“Soms is het onbegrijpelijk waarom een bepaald nummer wint. Alle Oostbloklanden stemmen op elkaar, en dat Australië meedoet is helemaal raar? Het is toch het Eurovisie Songfestival?”

Wie de winnaar wordt durven Ed en Anita niet te voorspellen: "We hebben nog niet alle nummers gehoord”, zeggen ze, "en in 2019 hadden we nooit gedacht dat Duncan Laurence zou winnen, dus blijkbaar zijn we geen goede voorspellers."


Vrolijk

Het zou natuurlijk mooi zijn als Jeangu Macrooy zou winnen in Rotterdam. Kijken doen we zeker, maar we hopen vooral dat we snel zelf weer mogen zingen. Van muziek worden we vrolijk. We missen ons publiek, en we missen de repetities bij Diana en René in Café Tivoli in Halsteren!”

Zie ook pagina 12.