Jan Luysterburg promoot Brabants dialect.
Jan Luysterburg promoot Brabants dialect. Foto:

Promotie voor Brabants dialect

HOOGERHEIDE - Afgelopen week heeft Jan Luysterburg uit Hoogerheide, schrijver van de wekelijkse dialectrubriek in deze krant, weer eens uitgebreid de gelegenheid gehad om promotie te maken voor Brabants dialect.

Gedurende enkele uurtjes kreeg Luysterburg 's middags Tilburger Paul Spapens bij zich op bezoek, in verband met een project van de Brabantse Hoeders.

Kort daarna kwam Omroep Brabant opnames maken (zie foto) in verband met een onderzoek waaruit zou blijken dat het dialectspreken in Brabant afneemt. Over dit laatste is Jan Luysterburg behoorlijk boos, omdat in een publicatie het tegendeel werd aangetoond en de onderzoeksmethode niet zou deugen.

"Deze week ging Omroep Brabant opnieuw in de fout. Men volgde blindelings de conclusies van een Amsterdams onderzoek, namelijk dat de dialecten in Nederland en Vlaanderen geleidelijk verdwijnen, maar dat het Brabants erg snel verdwijnt. Dit was gepubliceerd in het tijdschrift Taal en Tongval. Dat in hetzelfde nummer van hetzelfde tijdschrift een onderzoek stond waarin Prof. dr. Jos Swanenberg en Kristel Doreleijers het tegendeel aantonen, en dat de gebruikte onderzoeksmethode van de Amsterdammers ondeugdelijk is, daar werd aan voorbijgegaan"


Jan Luysterburg promoot Brabants dialect.