"Groot verdeelstation niet in de buurt van dorp"

HALSTEREN/LEPELSTRAAT - Om Bergen op Zoom en omgeving op termijn van voldoende stroom te kunnen blijven voorzien, moet er een gigantisch verdeelstation aangelegd worden. In beeld hiervoor zijn locaties in het buitengebied Halsteren/Lepelstraat. Het gaat om twee verdeelstations die niet meer dan 500 meter uit elkaar komen te staan.

Er zijn een vijftal locaties waar een dergelijke voorziening in het buitengebied gerealiseerd zou kunnen worden. Een en ander kwam ter sprake in de vergadering van Dorpsraad Halsteren. Enkele van de genoemde locaties vallen om diverse redenen af.

Genoemd worden langs de A4 de 'Ster van Lepelstraat', een spie nabij SABIC met als optie in de verlengde groenstrook, de Oude Beijmoer en de Kijkuit. Cora Hoogcarspel van de dorpsraad zou een en ander aankaarten bij overleg. Een locatie in de buurt van gemaal de Pals of in de buurt van de spie zouden in aanmerking kunnen komen. De Kijkuit biedt weerstand vanwege woonzorgvoorziening Ter Wal in Lepelstraat.

Het verdeelstation moet in ieder geval op een plek komen waar geen mensen wonen. "Zo'n verdeelstation wordt best groot en moet je niet in de buurt van het dorp hebben", stelt Sjef Robben. "Daarom wordt een Noord-Westelijke locatie in het buitengebied onderzocht en in ieder geval niet de Oude Beijmoer polder", legt Eugène van den Eijnden uit. Dorpsraadvoorzitter Piet Soffers concludeert 'eerst informatie over de plaats waar het verdeelstation komt af te wachten'

Zwembad de Melanen

In de digitale vergadering van Dorpsraad Halsteren werd ook gesproken over openluchtzwembad De Melanen. Dit gaat op 24 april beperkt open en er wordt dan gestart met uren voor banen zwemmen. Afhankelijk van hoe coronamaatregelen zich ontwikkelen zal het bad verder opengaan. Privatisering in de toekomst wordt niet uitgesloten.

Opknappen van een nabijgelegen heel slecht voet-/fietspad door recreatiegebied De Melanen, langs het trapveld waar een waterberging wordt aangelegd, is voorlopig niet aan de orde. Nagenoeg 40 procent van de wegen en trottoirs in de gemeente Bergen op Zoom moet groot onderhoud hebben en voorlopig is De Melanen daar niet bij.

Fietsroutes

Zowel voor de aanleg van een fietsroute door het Halsters Laag als een toeristische fietsroute door de Auvergnepolder blijft aandacht. Voor een fietsroute door 't Laag is de gemeente bezig een alternatief te zoeken voor afdekking van het fietspad. Via het IVN is nu een 'Padvast' optie in beeld van biologisch, leemachtig, natuurlijk materiaal met een open structuur. Brabants Landschap past dit speciaal ontwikkeld materiaal veel toe, bijvoorbeeld op Landgoed Mattemburgh.

Wat een toeristische fietsroute door de Auvergnepolder betreft hebben gemeenten en waterschappen besloten conform het plan van architect Marco Vermeulen te werken. De route moet in 2023 klaar zijn in verband met de 70-jarige herdenking van de watersnoodramp. Kosten worden nu inzichtelijk gemaakt, zodat fondsenwerving kan starten.

Bewoners van de Auvergnepolder hebben Dorpsraad Halsteren benaderd over algemene aandachtspunten; de dorpsraad neemt die mee in het overleg met instanties.