Afbeelding
Foto:

Mogelijk ontwikkelingen in buitengebied Halsteren

HALSTEREN - In de online ledenvergadering van Dorpsraad Halsteren kwamen diverse belangrijke onderwerpen aan de orde. Met name ontwikkelingen in het buitengebied zullen komende tijd de gemoederen bezig houden.

Eugène van den Eijnden presenteerde namens de Dorpsraad een notitie waarbij 20 hectare bedrijventerrein tot beschikking kan komen nabij SABIC. Hierdoor zouden nieuwe ontwikkelingen elders in de Auvergnepolder niet nodig zijn. Het plan is informeel aangekaart bij de gemeente en de geluiden zijn positief. Door een stuk groenstrook, het populierenbos aan de Nieuw-Beijmoerseweg, naar het noorden te verplaatsen zou grenzend aan bestaand bedrijventerrein op een spie (zie afbeelding) uitbreiding kunnen plaatsvinden. SABIC moet wel meewerken. Bijkomend voordeel is dat de gemeente een groenstrook verkoopt en daarmee geld binnenkrijgt. Wout Huijgens plaatste een kanttekening bij verplaatsen van de groenstrook: "Dit groen is vijftig jaar geleden aangeplant en is een volwaardig bos geworden met voldoende ondergrond. Er ontstaat een gat in de Beijmoerseweg en voor 8 hectare bos kappen moet 12 hectare terugkomen, denk aan de stikstofregels." Volgens Van den Eijnden gelden die stikstofregels ook voor de Princesseplaat: "Die ligt nog dichter bij industrie." Cees van Tiggelen: "Ontwikkelen van industrie moeten we zo dicht mogelijk tegen Theodorushaven aan doen." Ton Manni: "Dit plan ziet er perfect uit, met heel veel pro's, zowel financieel als landschappelijk is het een constructief voorstel." Wim Buijs merkte op: "Er is pas flink onderhoud gepleegd aan dit bos en waar komt het nieuwe bos precies?" Sjef Robben wilde weten 'of er landbouwgrond bos gaat worden' en 'of er een nieuwe weg moet komen'. Eugène van den Eijnden legde uit: "Er moet een ontsluiting komen voor de spie" en hij voegde toe: "grote dozen wil niemand hebben in het landschap, maar als we een mooie corridor kunnen maken voor biobased bedrijven dan zou dat mooi zijn."

Wout Huijgens liet nog weten dat het plan consequenties heeft voor de fietsroute, dat die naar de andere kant moet maar dat er geen probleem hoeft te zijn. Ronald Riteco wilde weten of de groenstrook bereikbaar kan blijven via de bestaande route. Een route langs de Ignatiusdijk ligt immers niet voor de hand. Voorzitter Piet Soffers verwacht na het peilen van de meningen namens Dorpsraad Halsteren een handreiking te doen zonder de Auvergnepolder aan te tasten. "We willen dit plan met wethouder De Lange gaan bespreken."