Fysiotherapeut Michiel de Vos, Agnes Withagen en Richard Douglas voor het gebouw dat ze delen.
Fysiotherapeut Michiel de Vos, Agnes Withagen en Richard Douglas voor het gebouw dat ze delen. Foto: Dennis van Loenhout

De symptoombestrijding voorbij

BERGEN OP ZOOM – Als paramedici zijn ze totaal verschillend, maar ook bijzonder complementair. Nu fysiotherapeut Michiel de Vos, orthomoleculair therapeut en voedingsdeskundige Agnes Withagen en osteopaat Richard Douglas sinds 1 april een gebouw delen aan de Pasteurlaan in Bergen op Zoom kunnen ze elkaar helpen om de symptoombestrijding achter zich te laten, en hun cliënten te begeleiden op weg naar een lichaam dat optimaal – en klachtenvrij – functioneert.

“Voor ons alledrie geldt dat we ons niet richten op symptoombestrijding.” Aan het woord is osteopaat Richard Douglas van Osteopathie Daktylus. Hij deelt het moderne paramedisch centrum aan de Pasteurlaan – vlakbij het Bravis-ziekenhuis – met fysiotherapeut Michiel de Vos en orthomoleculair therapeut en voedingsdeskundige Agnes Withagen.

“Je moet het zo zien”, zegt Douglas, “als wij ons op een Formule 1-circuit zouden bevinden houdt Agnes zich bezig met het voorzien in de juiste brandstof, zuurstof en de condities die daarvoor nodig zijn. Ik zorg voor de finetuning van alle onderdelen en de onderlinge samenhang, en Michiel zorgt dat er op de juiste manier gereden kan worden.”


“Als orthomoleculair therapeut zoek ik niet naar een oplossing voor symptomen, maar naar de oorzaak van klachten”, zegt Agnes Withagen, “Jaren geleden was ik zelf ernstig ziek en dat motiveerde me om de dingen anders te doen, zodat mijn lijf de kans kreeg om optimaal te functioneren. Ik leerde dat een gezonde versie van jezelf het mooiste cadeau is dat je je naasten kunt geven. Dat gevoel wil ik mijn cliënten meegeven, samen met hen zorg ik ervoor dat ze weer beste vrienden worden met hun eigen lijf, dat alles in balans is.”


Discipline

Richard Douglas deed in het verleden ervaring op als osteopaat in een bekende wielerploeg en is dus binnen zijn eigen discipline in staat zijn cliënten te helpen het beste uit hun lichaam te halen.

Hoofdzaak

Fysiotherapeut Michiel de Vos - die de verbindende factor binnen het nieuwe centrum is - zegt: "Ik ben heel blij met Richard en Agnes. Als fysiotherapeut kijk ik graag met een holistische blik naar elk probleem. Oefeningen doen en sterker worden is niet altijd de oplossing. Als fysiotherapeut moet ik ook helpen de voorwaarden te scheppen die tot genezing kunnen leiden, dat het lichaam goed functioneert zodat het ook de energie heeft die nodig is om sterker te worden. Richard, Agnes en ik vullen elkaar op dat vlak perfect aan. Ik hoop bovendien nog een podotherapeut of psycholoog te vinden die zich bij ons wil aansluiten. Dan kunnen we onze cliënten nog beter van dienst zijn dan nu al het geval is, maar ik ben er van overtuigd dat wij met dit centrum voorzien in een behoefte. Hoe belangrijk gezondheid is heeft iedereen het afgelopen jaar kunnen leren. Het is een absolute hoofdzaak, dat is een overtuiging die wij alledrie delen.”