Raadsvragen over windenergie

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Vanuit Lokaal Realisme zijn door fractievoorzitter Rian Govers raadsvragen gesteld over de invulling van windenergie in gemeente Bergen op Zoom en omgeving.

In november 2018 is een verkennende GIS-analyse uitgevoerd om potentiƫle locaties te vinden waar de ontwikkeling van een windpark mogelijk is. Wethouder Petra Koenders licht toe: 'Uit dit onderzoek komt de Auvergnepolder als voorkeurslocatie. Het zoekgebied in de RES West-Brabant ligt in lijn met dit onderzoek.

Bestuurlijk overleg Woensdrecht

"Het bestuurlijk overleg met Woensdrecht gaat met name over de radar van Vliegveld Woensdrecht. De problemen met de radartoets voor beide gemeenten zijn met defensie besproken. De opstelling van defensie is gewijzigd en biedt ruimte om af te wijken van de radareisen. Voor het Zebrawindpark in Reimerswaal en Woensdrecht is door defensie recent een verklaring van geen bezwaar afgegeven, terwijl het windpark niet voldoet aan de radartoets. De mogelijkheid van een minimale afwijking van de radareisen betekent dat de RES-doelstelling aan windenergie in de Auvergnepolder ingevuld kan worden.

Bestuurlijk overleg Tholen en Reimerswaal

De Zeeuwse gemeenten Tholen en Reimerswaal zijn niet betrokken bij de RES West-Brabant. Ze hebben echter wel belangen bij de RES West-Brabant. Enerzijds als buur van het zoekgebied voor windturbines, anderzijds is de netwerkcapaciteit in Tholen te krap voor hun ambities in de RES Zeeland. Vandaar dat Bergen op Zoom beide gemeenten op de hoogte houdt van de vorderingen in de RES West-Brabant. Er is afgesproken om alle informatie, ontwikkelingen en onderzoeksresultaten te delen, om in de toekomst energieopgave indien mogelijk gezamenlijk op te pakken.

Invulling van de windopgave

Op dit moment vinden verkennende gesprekken plaats met ontwikkelaars van windprojecten. Omwonenden en bedrijven worden betrokken bij de ontwikkeling van windprojecten. Ook de verdeling van het eigenaarschap van projecten en het profijt voor de lokale gemeenschap komt aan de orde. We willen dat onze inwoners mee profiteren van de windenergie. We streven naar 50% of meer lokaal eigenaarschap Lokaal eigenaarschap levert geld op voor de omgeving, bijvoorbeeld voor andere maatregelen in de energietransitie, zoals isolatie of maatregelen om de leefbaarheid te stimuleren", aldus wethouder Petra Koenders in haar uitleg.

Daarop stelde Rian Govers een aantal technische vragen: 'Zijn er wat betreft de radartoets geen belemmeringen meer vanuit het Ministerie van Defensie voor locatie en hoogten, met andere woorden kan de gemeente zijn gang gaan? De suggestie om met Tholen en Reimerswaal in de toekomst de energieopgave indien mogelijk gezamenlijk op te pakken, vraagt om verduidelijking. Is dat na 2030 of geldt dit voor de opgave tot 2030 en hoe wordt dit uitgewerkt? Er vinden verkennende gesprekken plaats met ontwikkelaars van windprojecten. Het is beter als meerdere ontwikkelaars hun uitgangspunten en opties eens presenteren en dat hierover het gesprek met de omgeving en de gemeenteraad wordt gevoerd. De wethouder noemt de Auvergnepolder. Het rapport duidt als voorkeurslocatie echter aan het gebied ten noorden hiervan langs het Schelde-Rijnkanaal. Begrijpt de wethouder ook deze polders onder de Auvergnepolder? De wethouder gaat niet in op een samenhangende visie op het toekomstig gebruik van het open gebied ten westen van Halsteren met een afweging van de verschillende ruimtelijke claims.