Pleidooi voor aanpak zwerfvuil

gemeente Bergen op Zoom

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Vanuit de fractie van Lokaal Realisme wordt aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd aandacht te schenken aan de verrommeling van de openbare ruimte.

Raadslid Joost Pals hierover: "Op tal van plekken zijn goedbedoelde en maatschappelijk betrokken initiatieven van inwoners en ondernemers. Echter, het is vechten tegen de bierkaai. De gemeente hanteert een IBOR-plan waarin de kwaliteitsniveaus zijn afgesproken. Dit al zeer sobere niveau wordt niet gerealiseerd. We verwachten van het college voorstellen om dit te verbeteren. Bij de behandeling van het beleidskader zullen we hierop ingaan. Natuurlijk heeft de gemeente een financieel probleem. Maar ook in het Focusakkoord is opgenomen om niet verder te bezuinigen op de aanpak van zwerfvuil/reiniging. Verder vragen we om een hardere aanpak richting Rijkswaterstaat als wegbeheerder van de snelwegafritten. Uit ambtelijk contact begrijpen we dat Rijkswaterstaat ook onderkent dat het kwaliteitsniveau niet wordt gehaald. Echter, actie of herstel blijft uit."

Pals vraagt b en w hoe het college voorstellen gaat presenteren om de kwaliteit van reiniging van openbare ruimte te verbeteren; op welke momenten er afgelopen jaar tussen de gemeente en Rijkswaterstaat contact over zwerfaval is geweest en hoe de druk is te verhogen; wat de kosten zijn voor een opruimactie bij diverse snelwegafritten in de gemeente en of er zo nodig juridische middelen zijn in te zetten richting Rijkswaterstaat.