Bergen op Zoom tekent de Regionale EnergieStrategie

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - De gemeenteraad van Bergen op Zoom heeft donderdagavond de Regionale EnergieStrategie (RES) West-Brabant ondertekend. In deze RES staat hoeveel duurzame energie West-Brabant bijdraagt aan het landelijke Klimaatakkoord.

De ambitie van Bergen op Zoom tot 2030 is om te komen tot: 72 GWh aan windenergie en 47 GWh aan zonnepanelen op grootschalige industriële daken.

Die bijdrage hangt samen met lokale kansen en kenmerken. Deze evenwichtige balans tussen zonne- en windenergie is gemaakt onder andere vanwege de kosten en continuïteit van de elektriciteitsproductie.

Er wordt gestreefd naar 50% of meer lokaal eigenaarschap van nieuwe windprojecten. De financiële opbrengsten kunnen voor het grootste deel benut worden voor de bekostiging van de lokale energietransitie en/of het bevorderen van natuur of leefbaarheid in de omgeving.

In de RES wordt ook gekeken naar de verduurzaming van de warmtevoorziening. Een uitbreiding van het regionale warmtenet tot Bergen op Zoom wordt verkend.

Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten spraken af om samen 35 TWh duurzame elektriciteit op land op te wekken en om de warmtevoorziening in de gebouwde omgeving te verduurzamen. Met de RES kijken we hoe we lokaal kunnen werken aan meer duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving en de daarvoor benodigde opslag en energie-infrastructuur voor heel West-Brabant. In 2030 is de doelstelling om in West-Brabant 2,0 TWh energie duurzaam op te wekken met grootschalige wind- en zonne-energie en 0,2 TWh met innovatieve technieken.


De gezamenlijke ambities voor West-Brabant zijn verwoord in vier leidende principes:
− We benutten de energietransitie om de regio te versterken (o.a. vitaal platteland, stedelijke transformatie en een circulaire economie);
− We hechten aan een haalbare en betaalbare energietransitie van en voor iedereen;
− We beogen een adaptieve benadering, staan steeds open voor betere keuzes;
− We streven naar zorgvuldig gebruik van de ruimte in de regio.