Marco de Keijzer
Marco de Keijzer Foto: Dennis van Loenhout

Testina herleeft vanuit Studio

HALSTEREN – Hij houdt van muziek, weet je hoe sfeer kunt maken en gunt mensen het gevoel van een gezellige kroeg: op donderdag- en zaterdagavond brengt Halsternaar Marco de Keijzer dat gevoel in elke huiskamer, via zijn programma’s op internetradiozender Radio Oranje Internationaal. Die programma’s zendt hij uit vanuit zijn “Studio Testina”.

Waar de naam Testina vandaag komt weet Marco de Keijzer niet, maar hij weet wel dat de naam hem bijzonder dierbaar is. Als jochie was Marco actief als radiopiraat, tot radiocontroledienst zijn Radio Testina in 1985 definitief van de FM-band verdreef. Op dat moment waren Marco en zijn vader Adrie al gestart met een drive-in show, die snel populairder werd en alle aandacht vroeg. De Testina’s waren 25 jaar lang een graag gezien duo op feesten, partijen en bruiloften, in de regio maar ook ver daarbuiten. Marco en Adrie hadden samen enorm veel plezier: “Pa bracht mij de liefde voor muziek bij”, zegt Marco, “hij was niet alleen mijn vader, hij was ook mijn beste maat.” Geen wonder dat Marco de naam Testina sinds 2010 liet rusten, want in dat jaar overleed Adrie na een kort ziekbed. Daarmee viel een onmisbaar deel van de Testina’s weg. Maar naarmate de jaren vorderden, kreeg de liefde de overhand. De liefde voor muziek en de liefde voor zijn vader maakten dat Marco de naam Testina nieuw leven inblies. Hij vertelt hoe dat ging.

“De liefde voor muziek ben ik nooit verloren”, zegt Marco, “en een tijd geleden kwam ik in contact met Ton Peeters, een collega die ook vaak op feesten in de regio draaide. Hij was gestart met uitzenden op internetradio en liet me zien hoe dat werkt. Tot mijn verbazing kreeg ik niet veel later zelf de kans om een programma te presenteren op de bekende internetradiozender Radio Oranje Internationaal. Fantastisch om te doen!” Marco is op donderdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur te horen in zijn programma Gezellig Hollands, en op zaterdagavond tussen 17.00 en 20.00 uur in het Feestcafé. “Met het maken van sfeer heb ik veel ervaring”, zegt Marco, “en in de chatbox op de website merk ik dat luisteraars dat waarderen. In mijn programma’s vinden ze de sfeer die ze normaal gesproken op feesten en in cafés zouden vinden en die ze nu missen. Het doet me goed dat mensen te kunnen bieden. Ik hoop op heel veel Halsterse luisteraars, dat zou gezellig zijn!”

Wanneer hij uitzendt vanuit zijn Studio Testina – “die naam noem ik in elke uitzending!” – denkt Marco nog regelmatig aan zijn vader. “Dan denk ik: Zie je dat nou, pa? Ik weet zeker dat hij dit prachtig zou vinden”, zegt Marco. “Als ik uitzend, dan kan ik me uitleven, en mijn hoofd leegmaken. Muziek is mijn lust en mijn leven. Dat dank ik aan mijn vader, die heeft daarvoor gezorgd!”
Marco’s programma’s zijn te beluisteren via www.radiooranjeinternationaal.com