Afbeelding
Foto:

Bloemenzee bij Toermalijn

HALSTEREN – Voor basisschool De Toermalijn liggen 900 bloemen, die de leerlingen van alle 14 klassen maakten onder leiding van kunstenaar Iwaz. De presentatie van hun project werd in december doorkruist door de schoolsluiting. Drie maanden later is het eindelijk zover, en de trots is er niet minder om.

De Bloemenzee begint laag en somber, maar eindigt torenhoog en kleurrijk. De bedoeling zie je meteen: het project is bedoeld om de kinderen in drie bloemen hun gevoelens over de coronacrisis te laten uiten. In drie Youtube-filmpjes legde kunstenaar Iwaz dat ze in hun “bloem der somberheid” mochten tonen wat ze stom vonden, dat ze een “bloem der verwarring” mochten maken om te laten zien waarover ze in de war zijn, en dat ze met hun “bloem der kleurrijke toekomst” mochten tonen hoe positief ze de toekomst zien. “Het was een groot succes”, vindt Iwaz, “het is mooi om te zien hoe de onderbouw hun boosheid of verwarring gemakkelijk loslaat, terwijl de bovenbouw juist weer dieper op hun gevoel kan ingaan. Het gaat bij een project als dit om fantasie, en daar hebben alle leerlingen het beste van gegeven!”


Toekomst

Lisa Machielse (9) uit groep 5 heeft in elk geval erg haar best gedaan. Op haar "sombere” bloem schreef ze met grote letters "Boos”, want dat wordt ze van het feit dat mensen doodgaan aan corona. Haar vriendin Amber Donkers zegt dat ze bij haar "bloem der verwarring” vooral het hout waarmee ze moest werken verwarrend vond. Maar over de toekomst zijn de twee Toermalijn-dames het dan weer roerend eens: "Binnenkort is corona voorbij. Dan kunnen we weer bij elkaar zijn, en dan kunnen we elkaar weer knuffelen.” Docenten Krista Looijesteijn en Wendy Wagemakers, die het Bloemenzee-project als cultuurcoördinator aanstuurden, hebben daar - net als Iwaz - niets meer aan toe te voegen: “Wat ontzettend mooi gezegd!”